Denník N

Prípad Kuciak stráca prokurátorov. Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš odchádzajú z prokuratúry

Prokurátori Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš, ktorí dozorujú kauzu vraždy novinára Jána Kuciaka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Prokurátori Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš, ktorí dozorujú kauzu vraždy novinára Jána Kuciaka. Foto N – Tomáš Benedikovič

(Aktualizované 20:15) Po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry žiadali Matúš Harkabus aj Daniel Mikuláš o preloženie na Krajskú prokuratúru v Žiline. Generálny prokurátor Maroš Žilinka im nevyhovel. Harkabus mu vyčíta spôsob, akým prokuratúru riadi. Naznačuje návrat normalizácie.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prípad vraždy Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov prišiel o dozorových prokurátorov. Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš sa k 30. júnu vzdali funkcie prokurátorov.

Po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry v marci generálny prokurátor Maroš Žilinka preradil Harkabusa na medzinárodný odbor, Mikuláš začal pracovať na netrestnom úseku. Ani jeden z nich tak už nemal dostať nové trestné prípady. Obaja po zrušení špeciálnej prokuratúry žiadali o preradenie na Krajskú prokuratúru v Žiline, kde pôsobili v minulosti. Chceli sa vrátiť teda do regiónu, v ktorom bývajú.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka ich žiadosti nevyhovel. Harkabus a Mikuláš si takto svoje pôsobenie na prokuratúre nepredstavovali. O to viac, ak mali dlhodobo za prácou dochádzať do Bratislavy. Obaja hovoria, že rozhodnutie odísť úplne z prokuratúry nebolo ľahké. Dlho zvažovali, čo spraviť, a čakali na reakciu generálneho prokurátora na ich žiadosti o návrat do Žiliny.

Ak by v prokuratúre ostali, hoci aj na krajskej, mohli dokončiť kauzu novinára zavraždeného v roku 2018. Na tom obom záležalo. Objednávateľom vraždy bol podľa nich Marian Kočner, prípad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Maroš Žilinka

Úrad špeciálnej prokuratúry

Slovensko

Teraz najčítanejšie