105-ročná Helena zvládla po úraze operáciu ako nič. Dojemná fotka s operujúcim lekárom!

Výmenu hlavice stehnovej kosti v spinálnej anestézii podstúpila vo Fakultnej nemocnici Nitra až 105-ročná pacientka. Pani Helenu z obce Jarok nedaľeko Nitry do nemocnice priviedol úraz po nešťastnom páde.

17.04.2024 10:00
operácia, infarkt, nemocnica Foto:
Lekári urobili operáciu u 105-ročnej ženy (ilustračné foto).
debata

Celý zárok prebiehal v takzvanej spinálnej anestézii, teda nie v celkovej, pacientka bola pri vedomí, len necítila bolesť. Operácia netrvala ani hodinu a zotavovanie sa pacientky po operácii je primerané.

Pacientka vo vysokom veku je komunikatívna, zaujíma sa o svoju ozaj rozvetvenú rodinu. Má 5 detí, 12 vnúčat, 22 pravnukov a dve prapravnúčatá.

„V prípade starších pacientov je veľmi dôležité posúdiť ich zdravotný stav cestou predoperačných vyšetrení. Pani Helena sa neliečila ani na vysoký krvný tlak, ani na žiadne iné ochorenia, čo je s ohľadom na jej vek určite rarita," uviedol prednosta Ortopedicko-traumatologickej kliniky nitrianskej nemocnice Šimon Kónya.

Pani Helena oslávi 106 rokov v novembri. Sama vraví, že sa tak stane, ak boh dá. Ako poznamenala: „Pamäť ešte mám, ale zdravie mi uniká." Zdravotnícky personál jej praje úspešnú rehabilitáciu, skoré uzdravenie a veľa zdravia, za ktoré sa vitálna seniorka každý deň modlí.

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #kosť #zlomenina kosti