Denník N

Taraba nezvláda Kuffu ani stámiliónové projekty z plánu obnovy

Vľavo reprofoto N z reportáže TV Markíza: Filip Kuffa (nom. SNS) na štvorkolke v Národnom parku Poloniny. Vpravo reprofoto z videa, ktoré zachytáva jeho let vrtuľníkom ponad Malú Fatru. V strede foto N - minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS). Koláž – N
Vľavo reprofoto N z reportáže TV Markíza: Filip Kuffa (nom. SNS) na štvorkolke v Národnom parku Poloniny. Vpravo reprofoto z videa, ktoré zachytáva jeho let vrtuľníkom ponad Malú Fatru. V strede foto N – minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS). Koláž – N

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Zelený newsfilter komentuje najdôležitejšie správy o ochrane planéty.

  • Kuffa môže porušovať zákony, Taraba to ignoruje.
  • Sledovacie zariadenie ukázalo, kde skončilo drevo z Tatranského národného parku.

Už pomaly neprejde deň bez toho, aby sa neobjavil nejaký problém týkajúci sa rezortu Tomáša Tarabu (nom. SNS).

V stredu minulý týždeň iniciatíva My sme les informovala, že odhalila, kde skončilo drevo vyťažené v Tatranskom národnom parku, ktoré vybavili GPS zariadením. Nápoveď – nie na Slovensku.

Taraba už týždeň nespresnil, prečo odvolal dlhoročného riaditeľa SHMÚ Martina Benka. Zatiaľ spomenul len manažérske pochybenia pri IT projektoch, no nepovedal, pri akých, a doteraz k tomu nezvolal ani sľubovanú tlačovú konferenciu.

A čoraz väčšiu príťaž pre Tarabu predstavuje aj jeho štátny tajomník Filip Kuffa (nom. SNS). Po lete vrtuľníkom nad Malou Fatrou, ktorý na let v takej nízkej letovej hladine nemal povolenie, zverejnila televízia Markíza v nedeľu aj video, na ktorom sa preháňa na štvorkolke po Národnom parku Poloniny.

Pod Tarabovým vedením sa rozpadajú aj dva najväčšie projekty envirorezortu financované z plánu obnovy. V projekte Obnov dom je ohrozená takmer polmiliarda eur a o ďalších 300 miliónov už zrejme Slovensko prišlo, pretože nedokáže včas rozbehnúť projekty na dekarbonizáciu priemyslu.

Časť verejnosti už taký náklad nekompetentnosti nemôže vydržať, a tak je opäť v uliciach. Slovenská príroda nie je safari a štát nie je facebookový profil, odkázali v utorok zástupcovia environmentálnych organizácií smerom k budove parlamentu, pred ktorým sa konal spoločný protest zástupcov kultúry a ochranárov.

Aký máte na to názor vy? Môžu Filip Kuffa a Tomáš Taraba prestáť problémy v envirorezorte bez toho, aby boli v koalícii ohrozené ich kreslá? Napíšte, čo si o tom myslíte, v diskusii k tomuto článku.

Toto vydanie Zeleného newsfiltra má 1 360 slov a prečítate ho za 7 minút. K dispozícii je aj ako podcast pre predplatiteľov. Nájdete ho v aplikácii Denníka N alebo na webe v hornej časti newsfiltra.


1. Kuffa môže porušovať zákony, Taraba to ignoruje

Utorkový protest pred parlamentom, ktorý spoluorganizovali aj environmentálne organizácie. Foto N – Šimon Kern

Filip Kuffa si z titulu štátneho tajomníka môže podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu chodiť po národných parkoch, ako sa mu zachce. „Chodí do národných parkov pracovne,“ odráža otázky novinárov na Kuffov let vrtuľníkom a jazdu štvorkolkou.

Mýli sa. Zákony platia aj pre funkcionárov rezortu. A ak nie, volá sa to papalášizmus.

Verzia o pracovných výjazdoch má trhliny:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Príroda

Tomáš Taraba

Zelený newsfilter

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie