Šutaj Eštok bez udania dôvodu odvolal piatich členov rady vlády pre mimovládky. Štyroch z nich menovali Kaliňák a Saková

ta3
17.4.2024 10:20 , Aktualizované: 17.4.2024 12:20

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok bez udania dôvodu odvolal päť členov Rady vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie, píše Denník N. Podľa média ide o expertov, ktorí v tomto poradnom orgáne vlády mali štatút osobnosť občianskeho sektora.

Matúš Šutaj Eštok
TASR/Jakub Kotian

Miera ignorácie, aká tu ešte nebola

Medzi odvolanými členmi sú podľa Denníka N Laura Dittel (Karpatská nadácia), Peter Medveď (Nadácia Ekopolis), Karolína Miková (PDCS), Juraj Rizman (Post Bellum) a Boris Strečanský (Centrum pre filantropiu).

Mená tých, ktorí ich majú nahradiť, zatiaľ nie sú známe. Funkcia člena Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie je funkcia čestná, odborná a členstvo v rade je neplatené, priblížilo médium.

„Samotné odvolanie nás neprekvapilo. Je logické, že vláda, ktorá sa nehlási k otvorenému vládnutiu, na všetkých úrovniach odstraňuje občiansku participáciu, obmedzuje finančné zdroje pre mimovládny sektor a nevyberane systematicky útočí na občiansku spoločnosť, nebude mať záujem o našu expertízu,“ povedal pre Denník N Medveď.

„Žiadny zákon, žiadne nariadenie ani žiadna zmena politiky či koncepcií obmedzujúce občiansku spoločnosť, ktoré už schválila alebo ktoré aktuálne navrhuje zmeniť vládna koalícia, neprešli riadnym procesom prerokovania v poradnom orgáne, ktorý si na tento typ spätnej väzby a dialógu medzi štátom a občianskym sektorom zriadila vláda. Takáto miera ignorácie tu doteraz nebola ani za predchádzajúcich vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho,“ dodal.

Štyroch z piatich odvolaných členov rady vymenovali ministri Robert Kaliňák a Denisa Saková za bývalých vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho a len jedného vymenoval minister vnútra úradníckej vlády Ivan Šimko, dodal spravodajský web.

Polená pod nohy

Vládni predstavitelia podľa poslankyne KDH Martiny Holečkovej pokračujú v systematickom likvidovaní občianskeho sektora a mimovládnych organizácií. Reaguje na odvolanie členov rady vlády a návrh zákona z dielne SNS, ktorý má za cieľ označovať mimovládne organizácie za ,,zahraničných agentov”, píše hnutie v stanovisku. 

,,Odvolanie piatich členov Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie ministrom vnútra je najlepším príkladom toho, ako funguje vládna koalícia. Ľudia na dôležitých postoch sa vymieňajú nie preto, že by zlyhali, ale preto, lebo sú nepohodlní a profesionálne výsledky práce nehrajú pri rozhodovaní o ich zotrvaní žiadnu rolu. Rada by som pánovi ministrovi pripomenula, že štyroch z piatich týchto odvolaných členov nominovali ešte ministri Kaliňák a Saková z jeho materskej strany Smer,” vysvetlila predsedníčka poslaneckého klubu KDH a expertka na sociálnu oblasť.

Holečková tiež poukázalo na to, že ak prejde účelová zmena zákona o mimovládnych organizáciách z dielne SNS, tak minister vnútra dostane de facto právomoc zrušiť mimovládnu organizáciu. 

,,Neviem, či si poslanci zo SNS uvedomujú, aká nezastupiteľná je činnosť mimovládnych organizácií, ktoré sa starajú napríklad o deti so zdravotným znevýhodnením, pomáhajú jednorodičovským domácnostiam alebo seniorom. Žiaľ, táto vládna koalícia namiesto toho, aby mimovládne organizácie ocenila za ich činnosť, tak im ešte hádže polená pod nohy. Po účelovej zmene zákona z dielne SNS by sa totiž niektoré mimovládne organizácie označovali za zahraničných agentov a za organizáciu so zahraničnou podporou by sa museli označiť aj organizácie, ktoré by dostali peniaze od občanov z Českej republiky,” dodala Holečková.

Reakcia PS

„Minister vnútra pokračuje v snahách koalície oslabiť a umlčať občiansku spoločnosť. Je to ďalší pokus o odstavenie kritických hlasov a oslabenie Rady, ktorá sa vyjadruje k dôležitým otázkam fungovania občianskej spoločnosti. Koalícia chce zjavne občiansku spoločnosť úplne zvalcovať. Podobný zákon bol pritom v Maďarsku zrušený po tom, čo ho Súdny dvor EÚ vyhlásil za v rozpore s právom EÚ. Odvolanie piatich ľudí z Rady je pokračovaním hrozivého trendu. My však urobíme všetko pre to, aby sme ich ťaženie proti občianskej spoločnosti zastavili,“ skonštatovala poslankyňa NR SR Zuzana Števulová.

Pozrite si reportáž z 5. apríla o tom, že mimovládky sú opäť na pretrase:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok