Denník N

Reprezentovať Slovensko je česť, nie právo. Hokejisti z KHL preto na šampionát nepatria

Foto - TASR/František Iván
Foto – TASR/František Iván

Hokejový zväz poprel v kauze hráčov z KHL vlastné pravidlá.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je spisovateľ a lektor kritického myslenia

„Každý hokejista, ktorý vlastní slovenský pas a má požadovanú výkonnosť, má právo reprezentovať Slovensko na medzinárodných podujatiach.“

Priznávam, že hokeju príliš nerozumiem. Dvadsať rokov som však reprezentoval Slovensko v inej športovej disciplíne, v šachu. Hral som na mnohých vrcholových súťažiach a zažil som za ten čas viacero diskusií o tom, čo je a čo nie je hodné reprezentanta.

Preto ma úvodná veta stanoviska Výkonného výboru SZĽH prekvapila. Pas a schopnosť hrať hokej. A to je všetko, žiadna ďalšia podmienka? Viac od človeka, ktorý na prsiach nosí slovenský znak, nevyžadujeme?

Dal som si preto tú námahu a nahliadol do základných dokumentov hokejového zväzu. V stanovách sa píše: „Reprezentovať Slovenskú republiku je najvyššia česť.“ O tom, že by mal ktorýkoľvek hráč na miestenku v reprezentácii právo, tam však nie je ani slovo.

Dokument nazvaný Štatút reprezentanta musí podpísať každý hokejista hrajúci za národný tím. Dočítate sa v ňom, že hráči musia dodržiavať množstvo pravidiel. Nesmú stávkovať na zápasy, správať sa vulgárne či násilne na verejnosti ani v deň zápasu prispievať na sociálne siete. Predovšetkým sa však musia správať „profesionálnym spôsobom a v duchu etických a morálnych zásad“.

Česť, etika a morálka teda – podľa základných dokumentov SZĽH – k reprezentácii krajiny rozhodne patria. Prečo teda výkonný výbor tvrdí opak?

Zrejme je za tým obyčajný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Do hĺbky s Jánom Markošom

Do hĺbky Jána Markoša je každotýždenný výlet do krajiny myslenia pre tých, čo radi objavujú nové súvislosti. Vychádza vždy v stredu.

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie