Rokoval parlament. Program mal zhruba sto bodov, novelu o jednodňovej diaľničnej známke posunuli do druhého čítania

ta3/TASR
17.4.2024 10:06 , Aktualizované: 17.4.2024 19:28

Poslanci Národnej rady SR ukončili druhý rokovací deň 12. schôdze diskusiou o návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Jeho cieľom sú hlavne zmeny v nastavení 13. dôchodku. Rozpravu v druhom čítaní ešte neukončili a vrátia sa k nej, keď prejdú najbližšie terminované body.

Národná rada
TA3 / David Duducz

Koaličná poslankyňa Zdenka Mačicová (Hlas-SD) v závere dňa predložila k novele pozmeňujúci návrh, ktorým sa novým spôsobom upravuje nárok na vznik predčasného dôchodku.

Nová dôchodková dávka

Na základe novely nemá byť už 13. dôchodok sociálnou dávkou a od tohto roka sa stane novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať sa má v decembri, a to vo výške priemernej mesačnej penzie pre každú skupinu dôchodcov. Nárok na 13. dôchodok majú mať poberatelia všetkých dôchodkových dávok, ktoré vypláca SP, ako aj tí, ktorým penziu vypláca útvar sociálneho zabezpečenia príslušného silového rezortu.

Na štvrtok ráno majú poslanci terminované viaceré body. Začať by mali návrhom na zmeny v zložení výborov, voľbu overovateľa a vymenovanie náhradného člena stálej delegácie NR SR. Nasledovať bude séria návrhov z dielne podpredsedu vlády Petra Kmeca (Hlas-SD). O dovtedy prerokovaných bodoch by mali hlasovať tradične o 11. hodine.

Pozrite si živý vstup redaktorky Diany Štrusovej.

Správa o členstve v EÚ

V úvode druhého rokovacieho dňa 12. schôdze predniesol minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) výročnú správu o členstve Slovenskej republiky v Európskej únii za rok 2023.

Od vstupu Slovenska do Európskej únie chýba ucelená stratégia cieľavedomého presadzovania Slovákov v európskych inštitúciách. SR tak patrí medzi najslabšie zastúpené členské štáty, pokiaľ ide o obsadzovanie riadiacich a rozhodovacích pozícií.

Vyplýva to z Výročnej správy o členstve Slovenskej republiky v Európskej únii za rok 2023, ktorú v stredu vzala Národná rada SR na vedomie.

Pozrite si prvý vstup redaktorky ta3 Diany Štrusovej:

Diaľničná známka aj údaje o kandidátoch

Do druhého čítania posunuli poslanci novelu, ktorá zavádza jednodňovú diaľničnú známku. Platiť by mohla už od júla.

Údaje o kandidátoch vo voľbách sa majú zverejňovať v novom elektronickom registri. Jeho zavedenie má pomôcť odstrániť chybovosť na zoznamoch zaregistrovaných kandidátov aj na hlasovacích lístkoch. Zároveň má uľahčiť prístup k údajom o kandidátoch verejnosti. Vznikne tiež priestor na sociologické výskumy a vyhľadávanie v zoznamoch zaregistrovaných kandidátov. Vyplýva to z vládnej novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú v stredu schválila Národná rada SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok