Denník N

Väčšina Slovákov považuje členstvo v EÚ za dobrú vec, hlasovať v eurovoľbách chce viac ľudí ako naposledy

Ľudia na Slovensku nepatria medzi najväčších euroskeptikov, vyše 80 percent respondentov si myslí, že sme profitovali z členstva v Európskej únii. Ukazuje to najnovší Eurobarometer.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Európska únia má aj po dvadsiatich rokoch od vstupu Slovenska u nás prevažne pozitívny imidž a väčšina ľudí si myslí, že krajine priniesol úžitok. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho Eurobarometra, prieskumu, ktorý pravidelne robí Európska únia, aby zistila nálady v 27 členských štátoch.

Na Slovensku prieskum prebiehal vo februári osobnými rozhovormi, na vzorke 1008 ľudí.

Pri otázke, či má Európska únia v očiach ľudí pozitívny alebo negatívny obraz, sa Slovensko pohybuje na úrovni celoeurópskeho priemeru. Pozitívne odpovedala necelá polovica ľudí (48 percent), negatívne iba 17 percent. Zvyšok obyvateľov krajiny má na ňu neutrálny pohľad.

Zaujímavé je, že vo februári 2023 malo Slovensko pri tejto otázke najnižšie čísla v celej Únii. Pozitívny obraz o nej mala iba tretina ľudí, negatívny 35 percent. Otázka v oboch prípadoch znela rovnako.

Najnovší prieskum ukazuje, že najhorší imidž má Európska únia v Českej republike, kde sú respondenti rozdelení na tretiny: 33 percent ju vníma pozitívne, 35 percent neutrálne a zvyšných 32 percent má na Úniu negatívny pohľad. V Česku napríklad na rozdiel od Slovenska stále neplatia eurom, ale českou korunou.

Tesne pred Českom sú Rakúsko a Francúzsko. Na druhom konci rebríčka je Portugalsko, kde má EÚ pozitívny imidž až u 69 percent obyvateľov a len 7 percent ľudí ju vníma negatívne. Nasledujú Írsko, Švédsko či Luxembursko.

 

Členstvo je pre väčšinu dobrá vec

Istý posun nastane pri zmene otázky – keď sa v prieskume pýtali na to, či je členstvo v Európskej únii dobrá vec, percentá sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Eurovoľby 2024

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie