Denník N

Štát minie stovky miliónov, aby si mladí a dlhodobo nezamestnaní ľahšie našli prácu

Foto - TASR
Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Na najväčší projekt má ísť vyše 317 miliónov z eurofondov.
  • Cez projekt Právo na prvé zamestnanie môže firma získať od štátu 90 percent z ceny práce zamestnanca, maximálne 1 318 eur.
  • Úrady práce spustili 8. apríla rekvalifikačné kurzy.

Na Slovensku je vyše 86-tisíc voľných pracovných miest, čo je najviac za posledných dvadsaťpäť rokov. Pre firmy je často náročné nájsť na voľné pozície ľudí, hoci v evidencii úradov práce je viac než 140-tisíc nezamestnaných.

Polovica z nich je dlhodobo nezamestnaných. Mladých do 30 rokov, ktorí sú bez práce, je 28-tisíc a čerstvých absolventov 6,5 tisíca.

Pomôcť týmto ľuďom aj firmám majú projekty zamestnanosti, ktoré rozbehlo ústredie práce.

Finančné stimuly pre zamestnanosť

Ide o najväčší eurofondový projekt, na ktorý má ísť 317 miliónov eur. Pripravilo ho ministerstvo práce a ministerstvo investícií.

Podľa analytika Inštitútu sociálnej politiky Matěja Bělína môže pomôcť pri znižovaní nezamestnanosti. Podobný projekt Praxou k zamestnaniu v minulosti zvýšil šance pri hľadaní práce o 12 percentuálnych bodov, hodnotí analytik.

Opatrenia sú určené pre ľudí bez práce vo veku do 30 rokov a znevýhodnených nezamestnaných.

Súčasťou programu je osem samostatných projektov:

Dnes na dennike.sk

Firmy

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie