Americký index Energy Select Sector SPDR Fund, ktorý zahŕňa predovšetkým ropné firmy, ale aj spoločnosti pôsobiace v oblasti plynu, uhlia a služieb dovozu energie, si od úvodu januára pripisuje 13-percentný zisk, čím hravo poráža technologické tituly z indexu Nasdaq Composite.

V marci bol energetický sektor najvýkonnejším spomedzi všetkých 11 sektorov v indexe S&P 500. Pre mnohých investorov na Wall Street ide o nečakaný zvrat, vzhľadom na to, že energie zvyčajne neprilákajú toľko pozornosti ako rastové akcie alebo iné aktíva, trebárs zlato, ktorého popularita v poslednej dobe taktiež výrazne poskočila.

Samotný rast sa pritom týka spoločností naprieč celým spektrom, od tých najmenších až po najväčšie energetické koncerny. Napríklad akcie Marathon Petroleum v tomto roku stúpli o 43 percent, akcie Valero Energy získali 32 percent, Exxon Mobil posilnil o 22 percent a Occidental Petroleum úzko spojovaná s Warrenom Buffettom pridala 16 percent.

Vzostup energetického sektora prichádza s vyššími cenami ropy. Tie len nedávno pokorili hranicu 90 dolárov za barel, pričom ešte pred tromi mesiacmi sa ropa Brent obchodovala za približne 75 dolárov za barel.

„Ropa má pod sebou solídne základy, ktoré ju ťahajú smerom nahor. Ide najmä o silný dopyt, obmedzenie ťažby zo strany ropnej aliancie OPEC+ a rekordný dovoz z Číny. Ak by sa geopolitické napätie na Blízkom východe dramaticky zintenzívnilo, nebolo by prekvapením vidieť ceny ropy Brent za 100 dolárov,” vysvetľuje Mamdouh Salameh, expert na ropnú ekonomiku a konzultant pre Svetovú Banku.

Útek do bezpečia

Investori sa v marci stretli s tretím po sebe idúcim prípadom, kedy inflácia skončila vyššie, ako sa pôvodne očakávalo. Dokonca aj po odpočítaní fluktuácií cien potravín a energií, jadrová inflácia stúpa rýchlejšie, než by si centrálni bankári želali.

V dôsledku toho sa šance na pokles úrokových sadzieb drasticky znížili – trh počítal so šiestimi zníženiami sadzby v roku 2024, teraz sa hovorí už iba o dvoch. Pre mnohých investorov ide o dostatočne presvedčivý impulz na to, presunúť svoj kapitál do aktív defenzívneho typu. Tými sú okrem zlata aj energetické akcie.

„Prvenstvo ropných gigantov je podložené tým, že v súčasnosti ide o prakticky najziskovejšie odvetvie zo všetkých. Akcionári si uvedomujú, že ropa a plyn budú hnacou silou svetového hospodárstva počas celého 21. storočia a pravdepodobne ešte dlho po ňom,” tvrdí M. Salameh.

Zaujímavosťou je, že aj napriek nedávnemu rastu je energetický sektor naďalej jedným z najlacnejších na trhu. Spoločnosti v ňom sa momentálne obchodujú za 13-násobok predpokladaných ziskov, čo je oveľa menej v porovnaní s 21-násobkom pre firmy z referenčného indexu S&P 500.

„Investičné modely naznačujú, že alokácie hedžových fondov do energetiky sa blížia k desaťročnému minimu. Podielové fondy majú v tomto smere nadváhu,” uvádzajú analytici Goldman Sachs.

Workers Work at A Mining Face at The Sanshandao Gold Mine in Laizhou
Neprehliadnite

Nakupovať akcie ťažiarov zlata dáva zmysel, no pohľad do minulosti za veľa nestojí

Všetko závisí od ropy

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa