Denník N

Ján Mazák končí na čele súdnej rady. Odvolali ho pre podozrenia z lustrácií sudcov

Predseda súdnej rady Ján Mazák. Foto N - Vladimír Šimíček
Predseda súdnej rady Ján Mazák. Foto N – Vladimír Šimíček

Predseda súdnej rady Ján Mazák pri diskusii o jeho odvolávaní nebol. Odišiel z rokovania, pretože nesúhlasil s tým, že nemal čas pripraviť si argumenty proti odvolávaniu, a avizuje podanie ústavnej sťažnosti.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ján Mazák končí vo funkcii predsedu súdnej rady. Za jeho odchod hlasovali desiati členovia súdnej rady, teda minimálny počet potrebný na odvolanie. Dôvodom hlasovania bolo podozrenie, že Mazák nechal lustrovať vybraných sudcov. Zisťovať mal o nich informácie bez toho, že by na to mal riadny podklad.

V utorok sa nezopakovala situácia z decembra minulého roka, keď na jeho odvolanie chýbal jeden hlas. Odvolanie Mazáka navrhli už v piatok popoludní siedmi členovia súdnej rady. Za návrh hlasovali bratislavské sudkyne Marcela Kosová, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková, ich kolega Peter Šamko, sudca Peter Farkaš, Ľuboš Kunay a Marián Fečík.

K sudcovským nominantom sa pridali aj traja zástupcovia vládnej moci: Magdaléna Hromcová, Martin Bezák a Ľudmila Joanidesová.

Mazák pri hlasovaní nebol a nezúčastnil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie