Michal Kaliňák. FOTO: TASR/Lukáš Mužla
StoryEditor

Spolupráca je aj reč skutkov

16.04.2024, 20:00
  • Naše ministerstvo spolu s úradom podpredsedu vlády rokovalo s podpredsedníčkou vlády a ministerkou hospodárstva Ukrajiny pani Yuliianou Svyrydenko.
  • Výsledkom je uznesenie, na základe ktorého naše ministerstvo zabezpečí vytvorenie platformy na spoluprácu prihraničných miest a obcí susediacich s Ukrajinou v oblasti realizácie medziregionálnych projektov.
  • Minulý týždeň zasadol Spoločný monitorovací výbor, ktorý schválil realizáciu spoločných projektov približne za 60 miliónov eur.

Na začiatku marca český premiér Fiala zrušil plánované spoločné rokovanie vlád medzi našimi krajinami vraj pre rozdielny postoj k ruskej agresii voči Ukrajine. Uplynul mesiac a pol a spoločné rokovanie vlády sa uskutočnilo. Ale tej našej s ukrajinskou.

image

Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)

Okrem spoločného zasadnutia vlád sa v Michalovciach uskutočnili aj separátne rokovania rezortných ministrov. Naše ministerstvo spolu s úradom podpredsedu vlády rokovalo s podpredsedníčkou vlády a ministerkou hospodárstva Ukrajiny pani Julijou Svyrydenkovou.

Na rokovaní nechýbali ani zástupcovia ďalších ukrajinských rezortov.  Výsledkom je uznesenie, na základe ktorého naše ministerstvo zabezpečí vytvorenie platformy na spoluprácu prihraničných miest a obcí susediacich s Ukrajinou v oblasti realizácie medziregionálnych projektov. Lebo rozvoj prihraničia je pridanou hodnotou pre obe krajiny.

Ako príklad dobrej praxe a užitočných výsledkov sme na rokovaní prezentovali spoluprácu s českými partnermi. Na Program cezhraničnej spolupráce Slovensko – Česko máme vyčlenených približne 106 miliónov eur, ktoré majú pomôcť rozvoju prihraničných regiónov.

Aj napriek nepochopiteľnému postoju českého premiéra máme intenzívnu spoluprácu s českým partnerským rezortom, s ktorým na tomto programe spolupracujeme. Za spomínaný mesiac a pol boli v rámci spoločného programu vyhlásené prvé výzvy na Fond malých projektov. Partneri tak môžu až do výšky 50-tisíc eur na projekt spoločne realizovať kultúrne akcie, ako aj iné spoločné aktivity, ktoré zabezpečia zachovanie našich kultúrnych tradícií.

Čo je však asi podstatnejšie? Minulý týždeň zasadol Spoločný monitorovací výbor, ktorý schválil realizáciu spoločných projektov približne za 60 miliónov eur. Tieto projekty okrem spolupráce hasičských a záchranných zborov podporia opatrenia na lepšiu prípravu na zmenu klímy. Navyše, časť z toho, takmer 47 miliónov eur, je určená na projekty, ktoré podporia cestovný ruch a naše kultúrne dedičstvo, a to rekonštrukciou hradov, stavbou cyklochodníkov a postavia sa aj ďalšie nové prepojenia našich krajín cez rieku Morava.

Spolupráca medzi susedmi musí podporovať spoločný rozvoj susediacich regiónov. A to bez ohľadu na vzdialenosť od hlavného mesta. Pre nás má rovnakú prioritu každý z prihraničných krajov. Slovensko má špecifikum, že každý kraj je prihraničný. Preto dávame rovnakú váhu potrebe rozvoja každého z nich, bez ohľadu na to, pri ktorej z piatich hraníc Slovenska je situovaný.

01 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 02 - Modified: 2024-02-21 08:58:55 - Feat.: 0 - Title: Z gymnazistu zvárač? 03 - Modified: 2023-11-28 19:00:00 - Feat.: 1 - Title: Manuál na rozvoj regiónov
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 04 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 13:16