Spolu s ďalšími poprednými hráčmi v energetike v ZSE veríme, že odpoveďou na túto otázku v našom odvetví je zjednodušene povedané viac elektriny z nízkoemisných zdrojov. Naše distribučné spoločnosti ZSD a VSD intenzívne investujú do zvyšovania kapacity, automatizácie a digitalizácie sietí. Očakávaný rozvoj e-mobility, využívania tepelných čerpadiel a výstavby malých fotovoltík si vyžadujú nový dizajn sústavy a značný nárast investícií.

Správa Organizácie Spojených Národov (OSN) z roku 2004 pod názvom „Kto sa zaujíma, vyhráva,“ („Who cares, wins“) priniesla prvú zmienku o ESG v modernom kontexte. Odvtedy sa udržateľným rozvojom podnikania v oblastiach ESG (Environmental, Social, Governance) riadi stále viac firiem. Tie prihliadajú na politiky a pravidlá pre zodpovedné a etické podnikanie s ohľadom na životné prostredie a férovosť vo vzťahu ku všetkých partnerom vrátane zamestnancov, lokálnych komunít a dodávateľov. Nová povinnosť zverejňovať ESG informácie sa v roku 2024 bude na Slovenskou týkať asi stovky firiem vrátane ZSE, v roku 2025 už všetkých veľkých firiem a v roku 2026 aj malých a stredných podnikov (SME) kótovaných na burze. Dominika Filinová, ESG expertka v ZSE vysvetľuje: „Implementáciu našej ESG stratégie monitorujeme a aktualizujeme na základe vývoja trhu na celoeurópskej úrovni, predikcií v oblasti klímy a rovnako regulačných povinností. Tento súlad očakávame aj od našich dodávateľov.“

Ilustračné foto
Zdroj: ZSE
Ilustračné foto

ESG má už dnes priamy dopad na biznis, resp. na možnosti jeho externého financovania. ZSE sa ako jedna z mála spoločností na Slovensku v roku 2023 úspešne uchádzala o zelené úvery v celkovom objeme 315 mil. eur a to vďaka splneniu ESG kritérií, ktoré financujúce banky starostlivo vyhodnocujú. Medzi aktivity, ktoré u nás robíme už niekoľko rokov, patrí napríklad ekologická údržba koridorov elektrických vedení. „Konvenčný manažment koridorov znamená opakujúce sa výruby stromov a kríkov, postupne ho nahrádzame environmentálne vhodnejšími postupmi, ktoré minimalizujú zásahy do fauny a flóry a zároveň vytvárajú podmienky na zvyšovanie biodiverzity,“ vysvetľuje Henrieta Fabianová, ESG špecialistka v ZSE.

ESG je behom na dlhé trate, ktorý sleduje a hodnotí pokrok udržateľnosti podnikania.  „Sme veľmi hrdí, že za naše úsilie v oblasti ESG sme v prvom polroku 2023 získali zlatú medailu a umiestnili sme sa v rebríčku medzi top 5 % najlepších spoločností na svete, ktoré hodnotí ratingová spoločnosť EcoVadis,“ vysvetľuje Dominika Filinová.

Ilustračné foto
Zdroj: ZSE
Ilustračné foto

Ako zodpovedná firma sa chceme o svoje skúsenosti podeliť, sme preto aktívnym členom iniciatívy #PartnerForSustainability Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory. Ako partneri tejto iniciatívy sme sa spolupodieľali na vytvorení publikácií s najlepšími príkladmi z praxe. Posledná z nich, tzv. „Dekarbonizačný toolbox“, je určená pre malé a stredné podniky a obsahuje nielen návody na postup, ale aj konkrétne skúsenosti partnerských spoločností s realizáciou úspešných dekarbonizačných opatrení.

Ako každá nová vec, aj povinný ESG reporting prináša mnoho otvorených otázok, pochybností, nejasností. Henrieta Fabianová, ESG špecialistka v ZSE vysvetľuje: „ESG neznamená len súlad s novou európskou legislatívou či byrokratický reporting, reálne by malo ísť o tvorbu dlhodobých hodnôt ako je integrita a etika, udržateľné riadenie ľudského kapitálu, leadership, ale aj odolnosť podnikania a riadenie rizík, či konkurencieschopnosť.“  ESG zahŕňa potencionálne výzvy, ale odomyká aj príležitosti a zverejňovanie informácií o udržateľnosti ich umožňuje pochopiť. V ZSE ich dobrovoľne publikujeme už od roku 2021.