Michael Tubbs vyrastal v Stocktone v americkej Kalifornii, približne hodinu jazdy autom od Silicon Valley, kde umelá inteligencia (AI) uzrela svetlo sveta. Teraz sa predpokladá, že AI navždy zmení spôsob, akým Američania žijú a pracujú. Napriek tomu sú Spojené štáty poznačené „nedostatkom a chudobou,“ povedal pre CNN M. Tubbs.

Narodil sa maloletej matke, o ktorej hovorí, že ju nikdy nevidel, keď bol mladší, pretože „stále pracovala a nikdy jej nebolo“. Jeho vlastné skúsenosti ho priviedli k úvahám o rôznych spôsoboch, ako by najbohatšia krajina sveta mohla pomôcť zmierniť chudobu. Keď sa M. Tubbs v roku 2016 stal prvým černošským starostom svojho rodného mesta, v roku 2019 stál na čele pilotného programu s garantovaným príjmom. Rozhodol sa pre niečo jednoduché, ale radikálne: rozdávať peniaze zadarmo bez akýchkoľvek podmienok.

V súčasnosti sa predpokladá, že vzostup AI bude mať pravdepodobne zásadný vplyv na pracovný trh a v nadchádzajúcich rokoch by mohol pripraviť milióny ľudí o prácu. Medzinárodný menový fond začiatkom tohto roka varoval, že približne 40 percent pracovných miest na celom svete by mohlo byť ovplyvnených vzostupom AI a že tento trend pravdepodobne prehĺbi už aj tak úzku priepasť medzi majetnými a chudobnými. Keďže stále viac pracovných miest Američanov je ohrozených robotizáciou, M. Tubbs a ďalší zástancovia garantovaného príjmu tvrdia, že existuje riešenie, ktoré pomôže poskytnúť záchrannú sieť.

Treba podľa nich začať plánovať programy garantovaného príjmu skôr, ako prácu ľudí nahradí AI. Počas dvoch rokov, počnúc rokom 2019, Stockton rozdával 125 náhodne vybraným obyvateľom v štvrtiach s nízkymi príjmami 500 dolárov mesačne bez akýchkoľvek podmienok týkajúcich sa spôsobu použitia finančných prostriedkov alebo bez ohľadu na to, či mali zamestnanie. Počiatočné výsledky pilotného programu ukázali, že príjemcovia výrazne zlepšili svoje pracovné vyhliadky a finančnú stabilitu a zaznamenali lepšie výsledky v oblasti fyzického a duševného zdravia.

Ďalšie dôležité správy

WA 49 archív Stuttgart - Na archívnej snímke z 28. marca 2024 eurové mince sú účte z kasy v Stuttgarte. Rast inflácie v Nemecku sa v marci 2024 podľa očakávania spomalil vďaka klesajúcim cenám energií, ktoré zmiernili tlak na domácnosti a podniky. Ukázali to v utorok 2. apríla predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. FOTO TASR/DPA

ILLUSTRATION - 28.03.2024, Baden-WĂĽrttemberg, Stuttgart: GeldmĂĽnzen liegen auf einem Kassenbon. Das Statistische Bundesamt gibt am 02.04. die Inflat
Neprehliadnite

Univerzálny základný príjem v pilotných projektoch nevyšiel nazmar. Ľudia ho míňali s rozumom