Dobré noviny
Nič také svet ešte nevidel. Prvýkrát natočili, ako odvážne mláďatá tučniakov skáču z 20-metrového ľadovca
Simona Gálová
Simona Gálová

Nič také svet ešte nevidel. Prvýkrát natočili, ako odvážne mláďatá tučniakov skáču z 20-metrového ľadovca

Mláďatá tučniaka kráľovského pri skoku do mora.
Mláďatá tučniaka kráľovského pri skoku do mora. — Foto: Reprofoto YouTube/National Geographic

Nikdy sa nepotvrdilo, ako kolónie tučniakov zostupujú po strmých ľadových útesoch do mora. Až doteraz.

Občas sa zdá, že ľudia už všetko objavili, všetko videli, všade boli. Filmovému režisérovi Bertiemu Gregorymu z National Geographic sa ale podaril husársky kúsok. Stal sa prvým človekom, ktorý uvidel a nasnímal moment, keď mláďatá tučniakov po mesiacoch opúšťajú kolóniu a skáču z obrovského ľadovca do vody. Unikátne zábery prvýkrát v histórii ukazujú, ako mláďatá zbierajú odvahu skočiť z útesu, ktorý dosahuje 20 metrov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Nat Geo WILD (@natgeowild)

Kto skočí prvý?

„Keď majú mláďatá tučniakov okolo piatich mesiacov, opúšťajú kolóniu a cestujú do mora, pričom normálne vstupujú do vody z výšky asi pol metra z voľne plávajúceho morského ľadu. Odkedy máme satelitné snímky s vysokým rozlíšením, vedci si všimli, že niektoré kolónie tučniakov obrovských chovajú svoj mláďatá na trvalejších ľadových poliach. Nikdy sa však nepotvrdilo, ako tieto kolónie zostupujú po strmých ľadových útesoch. Až doteraz,“ uviedol na sociálnych sieťach filmár Bertie Gregory. Vďaka dronom sa mu podarilo zachytiť unikátne zábery a pohľad, ktorý sa mu naskytol, považuje za neuveriteľný.

Na unikátnych záberoch vidieť, ako sa mláďatá tučniaka začínajú tlačiť na vrchole antarktického ľadovca a čakajú, či niekto bude mať dosť odvahy skočiť do vody ako prvý. Pod sebou majú 20 metrov ľadu a cez okraj nazerajú dole, ako keby uvažovali, či by prežili skok z takej výšky. Jeden z nich sa ale odhodlá a skočí.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/ABC7/posts/pfbid0M22SMK5ud38364jTq2MamYPMMUSBgUbBaoSzbJg6GzQY6g7YY5QYEJ8mcUBAtzhGl

Motivované hladom

Niektorí z prizerajúcich naťahujú krky, aby sledovali, ako padá a šplechne v ľadovej vode pod nimi. O niekoľko sekúnd neskôr sa mláďa vynorí a dodá tým odvahu ďalším. Z útesu padá jedno mláďa za druhým a niektoré z nich vo vzduchu párkrát zamávajú krídlami.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?