Dve tváre Oravy po voľbách Odporúčanie KDH fungovalo na dolnej Orave, severnejšie už má hnutie problém (reportáž)

Juraj Brezáni
Juraj Brezáni

Boli sme v oravských obciach, kde presvedčivo vyhral Peter Pellegrini, ale aj tam, kde jasne dominoval Ivan Korčok.

Juraj Brezáni

Juraj Brezáni

Odporúčanie KDH fungovalo na dolnej Orave, severnejšie už má hnutie problém (reportáž)
Pellegriniho bilbordy v Istebnom. Foto: Postoj/Juraj Brezáni

Boli sme v oravských obciach, kde presvedčivo vyhral Peter Pellegrini, ale aj tam, kde jasne dominoval Ivan Korčok.

Čerstvá dôchodkyňa kráča dole oravskou dedinou Chlebnice. Nákup by sa jej len ťažko niesol, preto pred sebou tlačí káru.

Pár dní po druhom kole volieb vraví, že novozvolenú hlavu štátu, Petra Pellegriniho, nevolila. „My sme očakávali druhieho,“ vraví v miestnom dolnooravskom nárečí.

„V prvých voľbách on uspeu. On je náš, kádehák, možno aj celá dedina sme ho volili,“ vraví asi šesťdesiatnička o kandidátovi Ivanovi Korčokovi a otáča sa smerom k drevenici, kde už na ňu čaká suseda Mária. Spustia reč.

Splniť si svoju občiansku povinnosť bola aj osemdesiatdvaročná pani Mária. „My sme dobre volili, no nepodarilo sa. Nemôžeme nikoho odsudzovať,“ hovorí čiperná starenka.

„Pellegrini bol už vo vláde a tehoto Korčoka bolo tiež treba vyskúšať. Škoda. Už nič neurobíme. O päť rokov ďalšie voľby, to sa počká. A buď moc zlieho narobí, alebo dobrieho,“ prekvapivo skonštatuje. „Zišlo by sa takieho prezidenta ako prvej. Aj dobrí boli, niektorí aj dobrí neboli, aj ich povešali.“

„Modliť sa nám treba alebo sme sa málo modlili. Neviem to posúdiť,“ povie a odzdraví sa: „Zbohom, šťastlivo.“

Foto: Postoj/Juraj Brezáni

Medzičasom hore cestou kráča asi tridsiatnička Zuzana s dvomi malými deťmi. Názorom sa líši od predchádzajúcich dvoch respondentiek. Ako volička KDH nebola stotožnená, že by mala dať v druhom kole hlas jednej alebo druhej strane.

„V druhom kole som voliť nebola. Svedomie mi nedalo vybrať menšie zlo,“ vraví vyštudovaná novinárka, ktorá však momentálne žurnalistiku nerobí. V prvom kole volila Jána Kubiša, pokladala ho za „najmenej radikálneho“.

„Hľadala som niečo, čo nie je až taký extrémizmus.“

Jej deti sa opakovane pýtajú na hasičov. Iba pred chvíľou totiž obcou prechádzala hasičská striekačka staršej výroby. Okrem nej prešlo za pomerne krátky čas asi šesť traktorov.

Jeden z hospodárskych strojov vedie päťdesiatnik Ondrej. Odstaví traktor na kraji cesty, vytiahne lopatu a vyšvihne sa na blatom zanesenú nízku vlečku.

Foto: Postoj/Juraj Brezáni

Zatiaľ čo odhadzuje zbytky kamenistej pôdy, poznamená, že nemá čas na dlhý rozhovor. „Ja by som bol spokojný s Korčokom,“ odpovie na otázku, čo hovorí na nového prezidenta Pellegriniho.

Korčoka chceli za svoju hlavu štátu aj pani Margita s dospelým synom, ktorí sa vybrali na nákup. „Obávali sme sa presne toho, čo sa napokon aj stalo,“ vraví staršia pani a jej syn ju dopĺňa: „… že Pellegrini bude s Ficom jedna ruka.“

Ako volila „svätá zem“

To, že veľká väčšina obyvateľov Chlebníc volila Ivana Korčoka, potvrdzujú aj výsledky volieb. Táto konzervatívna obec má silné zastúpenie katolíkov. Aj preto túto dolnooravskú obec v okolitých dedinách nazývajú „svätá zem“.

Volilo tu bezmála 800 ľudí, čo stačilo na slušnú účasť 64 percent. Korčok tu vyhral presvedčivo v prvom aj druhom kole.

Exminister zahraničia a dlhoročný diplomat získal v obci v druhom kole volieb 65,7 percenta hlasov, jeho protikandidát 34,3 percenta.

Ak by sme sčítali hlasy opozičných strán z parlamentných volieb, tak v Chlebniciach sa podpora pre KDH, bývalé OĽaNO, PS, SaS a Demokratov dohromady vyšplhala na 65 percent, čo sa podobá na výsledok Korčoka v prezidentských voľbách. Rovnako tak súčasná koalícia spoločne s Republikou či Sme rodina získala vo voľbách do parlamentu 34 percent, čo zase kopíruje výsledok pre Pellegriniho. Teda žiadne prekvapenie.

Pohľad na kostol z obecného úradu v Chlebniciach. Foto: Postoj/Juraj Brezáni

Korčok v Chlebniciach vyhral aj napriek tomu, že tu v nedávnych doplňujúcich komunálnych voľbách zvolili za starostu kandidáta Hlasu, strany, ktorej líder sa napokon stal prezidentom.

Menej výrazné víťazstvo Korčoka v obci očakával aj miestny poslanec Jakub Spišák, ktorý vo voľbách pred dvomi mesiacmi súperil práve o post starostu. Napokon neuspel.

Výsledky prezidentských volieb však vidí pozitívne. „Sám som prekvapený, že Korčok v obci uspel s takým výrazným náskokom,“ zhodnotil. Podľa neho môže byť za tým aj odpor voči súčasnej vláde, čo spomínali aj ďalší v Chlebniciach.

Pellegriniho debakel v Medzibrodí

Podobne nadpriemerný výsledok zaznamenal Korčok aj v ďalších obciach na dolnej Orave. Najvyšším rozdielom porazil Korčok Pellegriniho v obci Medzibrodie nad Oravou, čo je asi päť minút autom z Dolného Kubína, mimo hlavnej cesty.

V parlamentných voľbách tu podobne ako v Chlebniciach vyhráva KDH. Podľa miestneho dlhoročného starostu Michala Janotu zafungovalo odporučenie hnutia pre voľbu Korčoka.

„Keď Majerský odporučil, tak tetky a starí ľudia dali na to, čo vraví KDH,“ poznamenáva Janota, ktorého na post starostu nominovali kresťanskí demokrati. Voči rozhodnutiu podporiť Korčoka je však kritický. „Starí kádeháci boli proti tomu,“ vraví, pričom medzi nich zarátava aj seba. Tvrdí, že hnutie by nemalo takto podporovať „voľnomyšlienkára“.

Starosta Michal Janota. Foto: Postoj/Juraj Brezáni

KDH sa stavalo za Korčoka veľmi jasne, a to aj pred prvým, aj druhým kolom. Navyše predstavitelia hnutia tento krok neľutovali. Po voľbách sa však napríklad člen predsedníctva Jozef Hajko vyjadril, že Korčok nebol kandidát KDH. Tvrdil iba, že hnutie len vytvorilo pre Korčoka podporu, lebo bol zárukou proeurópskej zahraničnej politiky.

„Pellegrini je zas akože sociálny demokrat, ale komunista,“ vraví starosta Medzibrodia na druhého kandidáta a obhajuje si tým svoju neúčasť v druhom kole volieb.

Vraví, že téma vojny mohla ovplyvniť iba niektorých starších ľudí, ktorí si však bežne nevedia spraviť vlastnú kritickú mienku k problému. Označil to za strašenie.

Napriek tomu, že je veľmi kritický k aktuálnej vláde, tvrdí, že za Igora Matoviča samosprávy nedostávali takmer žiadnu finančnú podporu. Teraz dokáže skrze vopred pripravované projekty preinvestovať niekoľkotisíc eur. Otvorí jeden zo založených šanónov a listuje v projektoch.

Orava iná

Odlišnú tvár Oravy ponúka jej horná časť, kde aj podľa porovnania výsledkov z parlamentných volieb vyplýva, že časť voličov KDH napokon nevolila podľa odporúčania hnutia a priklonili sa skôr k Pellegrinimu.

Napríklad v obci Krušetnica kresťanskí demokrati tradične dominujú.

V septembrových parlamentných voľbách získalo hnutie 46,4 percenta hlasov a spolu s PS, bývalým OĽaNO, SaS a Demokratmi mali v obci podporu na úrovni 65 percent. Ivan Korčok tu však v druhom kole prezidentských volieb získal iba 42,4 percenta hlasov, čo predstavovalo 209 voličov.

A naopak, kým Pellegrini získal v druhom kole podporu takmer 58 percent, tak vládna koalícia spoločne s Republikou mali vlani v parlamentných voľbách dohromady iba 35-percentnú podporu.

Asi štyridsiatnik Miroslav, volič Smeru z Krušetnice, ktorý akurát kosí trávnik, vraví, že rozhľadenejší ľudia volili v druhom kole Pellegriniho. Dodáva, že nevynechal zatiaľ ani jedny voľby.

Do parlamentu volil Fica, do paláca Pellegriniho. Foto: Postoj/Juraj Brezáni

Hneď vzápätí kritizuje bývalých prezidentov Andreja Kisku a Zuzanu Čaputovú a miestnemu rodákovi Igorovi Janckulíkovi odkazuje, že sa mu čuduje, že vstúpil do KDH.

Podľa člena predsedníctva kresťanských demokratov Igora Janckulíka mohla v prezidentských voľbách rozhodnúť nevedomosť miestnych voličov hnutia, že KDH podporovalo vo voľbách Korčoka. Myslí tým najmä tých, ktorí nemajú sociálne siete.

„My sme ho svojim priaznivcom odporučili voliť, ale kampaň sme nerobili,“ konštatuje poslanec parlamentu a dopĺňa, že Korčokovi mohli uškodiť aj zakladatelia KDH.

Vo viacerých oravských obciach sa totiž podľa kresťanských demokratov schránkoval na dvoch hárkoch A4 list skupiny zakladateľov KDH. Iniciatíva Jána Čarnogurského a Jána Klepáča bola kritikou Ivana Korčoka.

„Aj toto mohlo voličov ovplyvniť,“ dodáva Janckulík s tým, že zakladateľov hnutia prirovnáva k otcom rodín, ktorí sa v podstate nestarajú o svoje rodiny. „KDH na Orave vždy vyhrávalo, ale nikdy tí zakladatelia, ktorí sa tým hrdia, to nedali opätovne Orave pocítiť,“ hodnotí Janckulík, pričom spomína zlú infraštruktúru v tomto regióne či nefungujúce zdravotníctvo.

Podľa Janckulíka sa na hornej Orave v kampani čiastočne riešila aj téma vojny, no zarezonovali aj témy LGBTI agendy. „Pán Pellegrini má k nej bližšie,“ hodnotí.

Horná Orava a vplyvní kňazi

V kampani, najmä pred druhým kolom, zohrali významnú úlohu vplyvní kňazi. Veľký zásah mal napríklad Marián Kuffa, ktorého video nahraté tesne pred moratóriom videli státisíce ľudí.

„Cirkev má obrovský vplyv na to, ako dopadnú voľby na Orave,“ konštatuje starosta obce Bobrov Andrej Namislovský.

„Ľudia mi hovoria: ‚Veď pán Kuffa povedal,‘ čiže jednotlivci v cirkvi majú zásadný vplyv na rozhodovanie niektorých voličov,“ vraví Namislovský.

V tejto súvislosti spomína aj ďalšieho kňaza, rodáka z Rabčíc Štefana Mordela. „Keď niečo napíše, tak to ľudia zdieľajú, čítajú…“

„Ak by napríklad povedali, že pán Pellegrini nie je dobrý kandidát, tak je vysoko pravdepodobné, že ľudia im uveria a nevolia ho,“ dodáva Namislovský.

Kňaza Mordela ako respondenta často cituje provládny eReport, web Extraplus či portál Christianitas. Je ostrým kritikom prijímania Eucharistie na ruku a neobchádza ani politické komentovania. Naposledy posielal kritické odkazy šéfovi KDH alebo podpredsedníčke SaS Márii Kolíkovej.

V oravskej obci Babín. Foto: Postoj/Juraj Brezáni

Namislovský okrem iného vraví, že ľudia riešili prezidentské voľby miestami až vášnivo. „Niekedy zbytočne preháňali emócie, pritom ako jedinci to nezmenia…“

Tvrdí, že tí, ktorí volili Pellegriniho v Bobrove, ho „dobre poznajú, poznajú stranu, z ktorej pochádza aj pochádzal“. V obci dlhodobo vo voľbách víťazí strana Smer.

Starosta zachytil, že Pellegrinimu v obci oveľa viac dôverovali ako Korčokovi. Rozoberala sa aj vojna, no podľa Namislovského nemala táto téma až taký zásadný vplyv.

Hoci aj na hornej Orave bolo viacero obcí, v ktorých vyhral Korčok, v tých, kde uspel Pellegrini, získala novozvolená hlava štátu dominantnejšie víťazstvo.

Korčokov debakel v Rabčiciach

Rádiový prijímač v obci Rabčice v jednom momente zachytí poľské vysielanie namiesto slovenského. V dedine vzdialenej ani nie kilometer od hraníc s Poľskom to však voľby neovplyvnilo tak ako vysielanie z Maďarska v juhoslovenských regiónoch.

V Rabčiciach, kde vyhral Pellegrini veľmi presvedčivo, sa akurát končí svätá omša v miestnom Kostole Všetkých svätých. Oslovujeme štyroch rôznych ľudí, z toho traja volili Pellegriniho, jeden Korčoka, čo je, aj keď náhodne, v súlade s výsledkami volieb v obci.

Pellegrini v obci získal 68,3 percenta hlasov, Korčok 31,7 percenta.

„Mal by to byť človek múdry, rozumný a zodpovedný. Pellegrini sa mi taký nezdal, ale ak taký je, tak je dobre,“ vraví staršia pani, ktorá volila Korčoka. Na omši bola aj so svojou dcérou, ktorá zas dala hlas druhému kandidátovi. „Každý volí podľa toho, koho vyhodnotí ako správneho.“

Z kostola vyšiel aj mladý manželský pár, ktorý deklaruje voľbu Pellegriniho. „My sme proti progresívcom a proti liberálom a pán Korčok bol ich hlavným hlasom. My sme viac-menej konzervatívni,“ obhajuje manžel ich voľbu. Neprekážajú im ani korupčné kauzy počas vlád Smeru, keď bol Pellegrini toho súčasťou.

Vyjadria sa aj ku krokom KDH, ktoré podporilo Korčoka. Hnutiu odporúčajú, aby sa išli najskôr modliť do kostola a potom sa vrátili k svojim pravým hodnotám. 

Aj ďalší pán vníma Pellegriniho v momentálnej situácii za väčšiu istotu ako Korčoka. „A to aj v kresťanských hodnotách,“ dodáva.

Po omši pred kostolom v Rabčiciach. Foto: Postoj/Juraj Brezáni

V Rabčiciach bežne dominuje strana Smer, preto výsledky volieb miestneho starostu Gabriela Vonsa (nominant Hlasu) neprekvapili.

Tvrdí, že starší voliči prišli zodpovedne voliť, čo zrejme nabudilo aj tých mladších. Tak či tak prevažoval v obci názor, že dobrým prezidentom bude Pellegrini.

Vons tvrdí, že Rabčice nie sú priechodzia obec a „ľudia sú tu konzervatívnejší a uzavretejší. Nie sú naučení na cudzích ľudí. Nie sme ani silnou turistickou oblasťou,“ konštatuje.

Vons hovorí, že ľudia v obci sa odporúčaniami KDH určite neriadia. „Názov síce je kresťanský, ale silné sú u nás iné strany.“

Téma vojny mala podľa Vonsa veľmi silné postavenie v kampani. Sám bol v kontakte s ľuďmi, ktorých to ovplyvnilo. V Rabčiciach totiž počas druhej svetovej vojny stál front. „Zakopali sa tu Rusi a veľmi sa tu ostreľovalo. Dodnes sú tu zákopy viditeľné,“ povedal. Vplyv to podľa neho malo najmä na starších ľudí.

Polarizáciu Oravcov v prezidentských voľbách dobre ilustruje aj výsledok druhého kola v meste Námestovo. Kandidátov delil rozdiel štyroch hlasov. Na Korčokovu stranu sa postavilo 1 835 voličov a na Pellegriniho stranu zas 1 831.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia