Dobré noviny
Najhoršia vec pre krk a chrbát. Po tejto činnosti vás rozbolia aj nečakané časti vášho tela
Alžbeta Vojtušová
Alžbeta Vojtušová

Najhoršia vec pre krk a chrbát. Po tejto činnosti vás rozbolia aj nečakané časti vášho tela

Ilustračné obrázky.
Ilustračné obrázky. — Foto: Freepik / Freepik/senivpetro

Monitor, telefón, tablet. Dlhodobé pozeranie do všetkých týchto zariadení nám škodí. Odborníci určili, akým situáciám by sme sa mali vyhýbať.

Istý postoj alebo poloha v sede môže niekedy pôsobiť na telo až deštruktívne. Mnohí z nás už určite odpisovali na správu počas chôdze - avšak presne tento jav preťažuje krk a vrchný chrbát. Štúdia jednej zo štyroch verejných univerzít v Južnej Kórei naznačuje, že obojručné písanie správ počas chôdze sa považuje za „fyzicky najnáročnejší scenár pre krčné svalstvo“.

Má viacero rizík

Svalstvo sa namáha práve preto, že hlava pri chôdzi a písaní správy zároveň smeruje nadol. Okrem toho nebezpečenstvo spočíva aj v tom, že sa nevenujeme ani jednej činnosti naplno a hrozí nám pád alebo iná nehoda. Na negatívne dopady tohto fenoménu upozorňuje aj fyzioterapeut Vojtěch Kovařovic pre iDNES.cz.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Foto: Freepik

Opisuje, že počas dňa vystriedame rôzne polohy - ak máme sedavú prácu, pozeráme sa do počítača, v MHD sa následne venujeme telefónu a doma zase sledovaniu programov na tablete. „Všetky by boli viac-menej rovnaké: predsun hlavy a brada vystrčená vpred,“ vysvetľuje.

Prečo to škodí nášmu telu?

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?