Mesto Trnava

Vysvietením mestskej radnice načerveno si Trnava opäť pripomenie Svetový deň hemofílie

V stredu 17. apríla 2024 bude vo večerných hodinách budova mestskej radnice svietiť načerveno. Trnava sa aj tento rok pridá k viacerým slovenským mestám, ktoré vysvietia svoje historické budovy a pamiatky načerveno pri príležitosti Svetového dňa hemofílie.
 
V predchádzajúcich rokoch sme tak mohli vidieť okrem červenej trnavskej radnice aj červený Most SNP či Prezidentský palác v Bratislave, Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Mestskú radnicu v Prešove a Baziliku svätého Egídia v Bardejove.
 
Od roku 1989 je 17. apríl venovaný osobám trpiacim vrodeným krvácavým ochorením – hemofíliou. Rozhodla o tom Svetová hemofilická federácia (WHF) a vyhlásila ho za Svetový deň hemofílie. Tento deň bol zvolený na počesť zakladateľa federácie WHF, Franka Schnabela, ktorý sa narodil v ten istý deň. 
 
Svetový deň hemofílie si každoročne pripomínajú všetci ľudia s vrodeným krvácavým ochorením vo svete spolu s hematológmi, rodinnými príslušníkmi, priateľmi a známymi. Tento deň je príležitosťou informovať celú verejnosť o tomto závažnom ochorení a poukazovať na problémy pacientov a ich rodinných príslušníkov. 
 
Celosvetovo trpí týmto závažným nevyliečiteľným ochorením jeden z 1 000 ľudí. Tejto chorobe sa hovorí aj kráľovská choroba a kvôli neskorej diagnostike a nedostatočnej liečbe na ňu každoročne zomiera mnoho mladých ľudí. Svetová hemofilická federácia WHF sa snaží svojimi projektmi, programami, solidaritou a humanitárnou činnosťou pomôcť rozvojovým krajinám zabezpečiť základnú liečbu.
 

Radnica vysvietená načerveno pri príležitosti Svetového dňa hemofílie 17. apríla 2023

15.4.2024 12:38

Komentárov: 0