Výsledková sezóna amerických firiem odštartovala v piatok reportovaním najväčších bánk na Wall Street. Investorov s hospodárením za prvý kvartál tohto roku oboznámil aj najväčší správca aktív na svete, spoločnosť BlackRock. Generálny riaditeľ BlackRocku Larry Fink sa v piatok v nových bojovných komentároch pustil do politických kritikov jeho spoločnosti a povedal, že „neustále klamú“.

 Viacerí republikánski senátori totiž tvrdia, že investičná politika spoločnosti BlackRock spočíva v „bojkote energetických spoločností“. Súdny výboru Snemovne reprezentantov nedávno predvolal na výsluch predstaviteľov BlackRocku, pretože sa snaží získať informácie o údajne „tajných dohodách na podporu „ľavicových“ environmentálnych, sociálnych faktorov (ESG) v investičných stratégiách BlackRocku.

Útoky na správcu aktív nezaberajú, a nárast investícií do fondov pokračuje. Za posledných päť rokov pritieklo do pasívne spravovaných ETF Blackrocku celkovo 1,9 bilióna dolárov. Len za posledný rok sa na účtoch spoločnosti objavilo takmer 300 miliárd dolárov nových peňazí od amerických investorov.

Najväčší svetový správca aktív v piatok odreportoval rekordné úrovne spravovaných aktív, pričom spoločnosť v súčasnosti spravuje 10,5 bilióna dolárov. To predstavuje medziročný nárast o 15 percent. Čistý zisk BlackRocku medziročne vzrástol o 36 percent na 1,57 miliardy dolárov. Tržby medziročne vzrástli o 11 percent na 4,73 miliardy dolárov.

Aj trojica najväčších amerických bánk - JPMorgan, Wells Fargo a Citigroup - zverejnila výsledky, ktoré prekonali odhady analytikov, ale na druhej strane výhľad bankových domov na najbližšie obdobie je pesimistickejší.

Virtual Reality (VR) Headset
Neprehliadnite

Investičné príležitosti súvisiace s umelou inteligenciou ešte len prídu

Podľa prehlásení čelných predstaviteľov bánk je americká ekonomika naďalej silná, no začínajú pociťovať dopady vyšších úrokových sadzieb.

Všetky tri banky uviedli, že spotrebitelia aj podniky sú „zdraví.“ Varovali však, že ich hlavné príjmy z pôžičiek budú tento rok utlmené, pretože vyššie úrokové sadzby ich prinútia splácať úvery, čo je tlak, ktorý sa v najbližšom období nezmierni.

Nástrahy, ktoré vystrašili akcie

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa