Ako si zvýšiť sebavedomie na horskom bicykli?

14. apríla 2024
žena na horskom bicykli v lese

Bez ohľadu na to, či ste v horskej cyklistike úplný nováčik a cítite sa trochu vystrašene, alebo jazdíte už nejaký čas, ale stále sa snažíte zlepšiť si techniku jazdy, máme pre vás tipy, ako jazdiť sebavedomejšie.

Jazdiť sebavedomo vôbec neznamená jazdiť rýchlo, kľučkovať na trailoch pomedzi stromy ani prekonávať extrémne prekážky či nebezpečné nástrahy terénu. Sebavedomá jazda na horskom bicykli je obrazom cyklistky, ktorá sa cíti pohodlne, bezpečne a isto pri ovládaní bicykla. Dôveruje svojim schopnostiam, dokáže udržať rovnováhu a odhadnúť, ktorým prekážkam sa má vyhýbať a ktoré už zvládne prekonať.

S rozvahou reaguje na rôzne situácie na lesných cestičkách a v rôznych dopravných situáciách, čo prispieva k celkovému pohodliu a radosti z jazdy na bicykli. Pocit sebavedomia je výsledkom skúseností, tréningu, povedomia o správnom používaní bicykla a dodržiavaní bezpečnostných pravidiel. Ako začať pracovať na zvyšovaní sebadôvery, aby vás jazdenie na horskom bicykli začalo viac baviť?

1. Začnite na dobrom bicykli

V oblečení, ktoré vám sadne, má správnu veľkosť, je vhodné na príležitosť, kam sa v ňom chystáte, a sama sebe sa v ňom páčite, sa cítite sebavedomo. Tak je to aj s bicyklovaním. Nezávisle od cyklistických cieľov je úplne najdôležitejšou vecou vhodný bicykel, ktorý dokážete ovládať. Aby ste sa na ňom cítili dobre, musí mať správnu veľkosť rámu a funkčné komponenty vhodné na jazdu v teréne. No mal by byť relatívne ľahký a, áno, aj sa vám páčiť.

Ak vám je bicykel nepohodlný, prípadne vás pri jazde niečo bolí, tak nebudete v sedle tráviť veľa času, nehľadiac na to, ako veľmi motivovaná ste boli pri jeho kúpe. Aby vám bicykel sedel, kľúčovými prvkami sú už spomínaná veľkosť, teda výška a dĺžka rámu, odpružená vidlica, ktorej tvrdosť sa dá nastaviť podľa hmotnosti jazdca, spoľahlivé brzdy a plášte s dezénom vhodným do podmienok, v ktorých jazdíte najčastejšie.

2. Jazdite s inými ženami

Najlepší spôsob, ako dosiahnuť, aby bola žena z cyklistiky frustrovaná je, ak ju necháte jazdiť a trénovať výlučne s manželom alebo priateľom. Aby sme sa nechápali zle, netvrdíme, že si nemáte vyraziť na výjazd s mužskými parťákmi. Nemusí to byť však najlepší spôsob, ako si zlepšiť techniku jazdy a budovať sebadôveru.

Chlapi sú (česť výnimkám) nastavení na výkon, často sa „hecujú“, sú odvážnejší, viac riskujú a oceňujú výsledky. A ak nie sú profi tréneri, tak nemajú pri učení efektívnu metodiku, vhodnú motiváciu a často ani trpezlivosť. Ženy sa chcú v prvom rade cítiť bezpečne a motivuje ich skôr ocenenie za snahu ako za výsledky.

Skúste si preto nájsť skupinu žien bikeriek, s ktorými budete chodiť jazdiť, a uvidíte, ako vám to pomôže. Zistíte, že v partii nie ste sama, kto sa nástrah v teréne obáva alebo ich ešte nezvládne prekonať. Niekedy je sebadôvera psychickým problémom a niekedy vás jednoducho brzdí nedostatok zručností.

V oboch prípadoch odporúčame ženám, ktoré chcú posunúť svoje jazdenie na vyššiu úroveň, tréningový kemp. Tie výlučne pre ženy organizuje u nás združenie Bajkerky v spolupráci so školou jazdy Bearider. V Česku zas Tereza Votavová pod hlavičkou KolOna.

Instagram will load in the frontend.

3. Stanovte si cieľ a trénujte

Sebavedomie získavame stanovením cieľov a prácou na ich dosahovaní, až kým sa nám to nepodarí. Preto netrávte čas na biku len jazdením po okolí a vyhraďte si priestor aj na precvičovanie konkrétnych zručností. Nemusíte to robiť len s trénerom, ale aj sama alebo s priateľmi.

Ideálne je, ak ste už absolvovali nejaký tréning pod odborným vedením a viete, na čom a najmä ako by ste sa mali začať pracovať. V závislosti od toho, na čo sa chcete v tréningu zamerať, si zvoľte vhodné miesto. Môže ísť o prázdne parkovisko, trávnatý kopec, pumptrack alebo trail – a choďte na to.

1/2
Zavrieť reklamu