6 základných pravidiel užívania liekov. Prečo si nerobiť domáce zásoby?

Či už ste chronický pacient a lieky užívate pravidelne, alebo ich máte len na pár dní, aby ste sa dostali z akútneho zdravotného problému, je dobré vedieť, ako ich správne brať, aby vám priniesli len úžitok.

13.04.2024 15:00
lieky, dochodca, penzistka, seniorka, Foto:
Čítať si príbalové letáky má význam.
debata

Štátny ústav pre kontrolu liečiv pripravil pre užívateľov liekov stručný prehľad, ako ich správne a zodpovedne užívať.

1. Lieky viazané na lekársky predpis užívajte iba vtedy, keď vám ich predpísal lekár. Neberte lieky, ktoré sú niekoho iného, ani sa ich nepokúšajte zohnať načierno. Negatívne vedľajšie účinky by mohli byť veľmi veľké.

TV Pravda
Video

2. Pri užívaní dodržiavajte pokyny lekára, prípadne lekárnika. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa známu ako príbalový leták, čo veľa ľudí nerobí. Potom môžu byť prekvapení vedľajšími účinkami. Čítať si príbalový leták je dôležité aj preto, aby ste videli, s akými inými liekmi nemožno medikament užívať.

3. Lieky neužívajte preventívne (pokiaľ na to nie sú určené), ale iba vtedy, keď ich naozaj potrebujete.

aspirín, acylpyrín, tabletka, biela, liek, liečivo, lieky Čítajte viac Lieky horšej kvality? Odmietnuť, ak vám ich lekárnik ponúkne?

4. Lieky si nekupujte do zásoby. Kúpte si iba toľko balení, koľko naozaj spotrebujete – ušetríte tým životné prostredie aj financie. Okrem vašej peňaženky aj šetríte verejné financie, náklady na likvidáciu nespotrebovaných liekov totiž znáša štát.

5. Lieky vždy nakupujte v kamennej lekárni, prípadne cez registrovanú internetovú stránku kamennej lekárne, na ktorej sa nachádza bezpečnostné logo. Neodporúča sa nakupovať lieky na internete. . {* koniec-sablona *}na tomto mieste.

zena tabletka lieky choroba liek Čítajte viac Kupujete lieky na predpis cez internet? Nerobte to, môžu byť falšované, s obsahom jedu na potkany, cementu či arzénu

6. Nesprávne užívanie liekov môže viesť napríklad k tomu, že liek buď nebude účinkovať vôbec alebo bude účinkovať nesprávnym spôsobom. Bezúčelné nadmerné užívanie liekov môže v niektorých prípadoch zbytočne zaťažiť váš organizmus.

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #lieky #pacienti