Tuniak v konzerve je rýchle jedlo v časovej núdzi. Ako si správne vybrať?

Tuniak v konzerve je tzv. rýchle jedlo. "Je to známa internátna strava - tuniak, cestoviny a kečup," tvrdí vodný slalomár Jakub Grigar. "Výživový poradca mi však dnes radí ten kečup radšej vynechať," smeje sa držiteľ striebornej olympijskej medaily, ktorý má rád slalom na divokej vode podobne ako dravé ryby a tvrdí, že tuniak je preňho zdrojom hodnotných bielkovín a prospešných mastných kyselín.

13.04.2024 06:00
Tuniak Foto:
Hlavné odlišnosti medzi jednotlivými tuniakovými konzervami spočívajú v použitej forme rybieho mäsa.
debata

Tuniak je morská ryba dobre známa pre svoje zdravotné benefity. Má nízky obsah kalórií, ale v každej porcii obsahuje množstvo bielkovín a pre srdce zdravé omega-3 mastné kyseliny. Tuniak vo všeobecnosti nepatrí medzi najtučnejšie druhy rýb. Zatiaľ čo losos obsahuje okolo 18 % tuku, v mäse tuniakov je to len 1 %. Medzi najbežnejšie druhy tuniakov patria tuniak dlhoplutvý, žltoplutvý, pruhovaný, modroplutvý a veľkooký. Veľkosť tuniaka sa môže v rámci rôznych druhov do veľkej miery líšiť; napríklad tuniak žltoplutvý môže vážiť menej ako 1 kg, zatiaľ čo väčšie odrody, napríklad severský tuniak modroplutvý, môžu vážiť až 650 kg.

Jeho najväčším doterajším úspechom je striebro... Foto: RIO MARE
Jakub Grigar, vodný slalom Jeho najväčším doterajším úspechom je striebro z olympijských hier v Tokiu 2020. Tento rok sa Jakub opäť stane súčasťou letných olympijských hier.

Rybie konzervy kupuje väčšina domácností, pričom najobľúbenejšie sú práve tie tuniakové (spisovne má byť „tuniačie“, ale rozhodli sme sa radšej používať ľudový výraz). Hoci treba zdôrazniť, že čerstvý tuniak obsahuje viac hodnotných omega-3 mastných kyselín v porovnaní s tým v konzerve. Konzervovaného tuniaka však možno jednoducho použiť na prípravu lahodného tuniakového sendviča alebo šalátu.

Čo si však pri ich kúpe všímať?

V regáloch nájdeme tuniaky v mnohých podobách a v rôznej kvalite. Voľba nálevu je otázkou individuálnych chuťových preferencií. Štandardom je tuniak v slanom náleve, ďalej v olivovom oleji, nájdeme dokonca tuniaka s papričkami alebo s citrónom a čiernym korením. Predávajú sa aj hotové tuniakové šaláty vhodné ako rýchle jedlo, napr. so šošovicou, kuskusom, fazuľou, quinoou a podobne. Hlavné odlišnosti medzi jednotlivými tuniakovými konzervami spočívajú v použitej forme rybieho mäsa. Obchodná norma pre tuniakové konzervy rozlišuje päť foriem – od celých kusov mäsa a filiet cez kusy a kúsky rôznych veľkostí až po drvinu. Forma použitého mäsa musí byť vždy upresnená na konzerve. Hlavnou skúškou pre overenie, či mäso v plechovke zodpovedá deklarovanej úprave, je senzorické hodnotenie, inými slovami, konzervu otvoríme a vidíme, čo je vnútri.

Ak obal deklaruje použitie celého tuniaka, mali by sme v konzerve nájsť celý plátok mäsa, prípadne niekoľko menších porcií. Nie je žiaduci výskyt malých kúskov, povolené sú len z dôvodu doplnenia celého kusa na deklarovanú hmotnosť. Ak sa na obale objaví slovo kúsky, môžeme vo vnútri očakávať časti mäsa rôznej veľkosti. Musí však ísť o kúsky so zachovanou štruktúrou svaloviny, nie o jemnú drvinu. V súvislosti s tuniakovými konzervami sa často hovorí o ťažkých kovoch. Predovšetkým ide o ortuť, pre ktorú by sa konzumácii niektorých rýb mali vyhýbať tehotné a dojčiace ženy. Tuniakov existuje viac druhov a každý akumuluje ortuť inak. Medzi druhy s možným vyšším obsahom ortuti patria tuniaky biele, resp. dlhoplutvé (Thunnus alalunga) a žltoplutvé (Thunnus albacares). U nich je obmedzenie konzumácie namieste, ale nepoužívajú sa väčšinou na výrobu konzerv. V plechovkách obyčajne nájdeme tuniaka pruhovaného (Katsuwonus pelamis), ktorý patrí ku druhom zadržiavajúcim len malé množstvá ortuti. Výživový profil tuniaka sa môže mierne líšiť v závislosti od druhu aj od spôsobu jeho prípravy. Napríklad v konzerve tuniaka v oleji je určite viac kalórií v porovnaní s množstvom kalórií v konzerve tuniaka v slanom náleve. Steaky z čerstvého tuniaka majú logicky nižší obsah sodíka ako konzervované druhy.

tuniak, konzerva, tuniak v konzerve, ryby Čítajte aj Obsahuje tuniak v konzerve ortuť či ťažké kovy? Čo na to d-Test?

A čo obsah ťažkých kovov?

V roku 2021 sa časopis dTest venoval kontrole tuniakov v konzervách. Prístroje v testovaných tuniakoch vtedy neodhalili ortuť (zistené hodnoty predstavovali len desatinu povoleného limitu) ani olovo. Obsah kadmia sa tiež s rezervou vošiel do predpísaného limitu. V žiadnom z balení konzerv tuniaka kontrola nenarazila ani na histamín. Najlepšie hodnotenie za obsah soli si vtedy odniesol Rio Mare Tuna Chunks in Brine (brine je v angličtine slaný nálev – pozn. aut.) a v celkovom hodnotení sa na prvé tri miesta dostali Penny/Gran Mare Tuna Filets in Brine, Giana tuňák kousky ve vlastní šťávě a Rio Mare Tuna Chunks in Brine.

Šalát z červenej repy s tuniakom a fazuľami.... Foto: RIO MARE
Šalát z červenej repy s tuniakom a fazuľami, tuniak Šalát z červenej repy s tuniakom a fazuľami. Obľúbený rýchly recept Jakuba Grigara.

Šalát z červenej repy s tuniakom a fazuľami

  1. Zmiešajte mix baby šalátov, červenú repu, tuniaka, fazuľu a paradajky.
  2. Šalát tesne pred podávaním polejte obľúbeným dresingom. V miske premiešajte všetky ingrediencie a dochuťte soľou a čiernym korením.
  3. Servírujte.
Výživový profil tuniaka sa môže mierne líšiť v... Foto: RIO MARE
Niçoise šalát s tuniakom, tuniak Výživový profil tuniaka sa môže mierne líšiť v závislosti od druhu aj od spôsobu jeho prípravy.

Omega-3 mastné kyseliny

Zdrojom „omegatrojky“ je predovšetkým rybí tuk (losos, tuniak, sardinky), ľanové semená a ľanový olej, chia semiačka, vlašské orechy a repkový olej. Omega-3 mastné kyseliny zlepšujú metabolizmus cholesterolu, podporujú metabolizmus tukov v pečeni a majú protizápalové a protizrážanlivé účinky (znižujú tendenciu k tvorbe krvných zrazenín v cievach).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #tuniak #omega-3 mastné kyseliny #tuniak v konzerve