Krotitelia duchov: Mrazivá hrozba (Ghostbusters: Frozen Empire)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Kro resizeNa úplnom začiatku populárnej hororovo komediálnej série to bol režisér komárňanského pôvodu Ivan Reitman, kto z charakterovo rôznorodej skupinky niekdajších profesorov parapsychológie z Kolumbijskej univerzity Petera Venkmana (Bill Murray), Raymonda Stantza (Dan Aykroyd) a Egona Spenglera (Harold Ramis) s výpomocou ďalšieho nemej bláznivého vedátora Winstona Zeddmorea (Ernie Hudson) stvoril Krotiteľov duchov (1984) – nielen nadčasovú filmovú, žánrovú, ale vlastne až všeobecne popkultúrnu ikonu. Navliekol ich do ľahko identifikovateľných sivých kombinéz, zabýval v starej nepoužívanej požiarnej zbrojnici, dal im do rúk protónové delá a rafinované pasce na lov priesvitných „slizúňov“ rôznych veľkostí, tvarov a farieb, pričom do akcie sa vždy viezli tzv. ektomobilom, limuzínovým cadillacom s nápadne jačiacou sirénou.

Už vtedy pomáhali srdnatej violončelistke Dane Barrettovej (Sigourney Weaver) pred démonickým psom, čo našiel útočisko v jej chladničke. Konfrontovali sa s duchom strašiacim v newyorskej verejnej knižnici, nenásytným zeleným Slimerom z hotela Sedgewick, prípadne s obrovitým Marshmallow Manom. Vždy, keď sa niektoré z pokračovaní Kro2 resizepôvodného filmu pokúša navodiť dojem nostalgie, divák si môže byť istý, že tvorcovia venujú niektorej zo spomínaných entít aspoň jeden láskyplne vypiplaný gag.

Odhliadnuc od nepochopiteľne podceňovaného rebootu režiséra Paula Feiga z roku 2016, kde pôvodných Krotiteľov duchov nahradili krotiteľky v podaní novodobých komediálnych tvárí Melissy McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon a Leslie Jones (ťažko chápať negatívne ohlasy šírené už v čase preprodukcie internetovými trolmi ako čokoľvek iné, než mindrák z dominantných ženských postáv), prvým skutočne dôstojným pokračovaním série bol až diel s podtitulom Dedičstvo (2021) už nie v réžií Ivana, ale jeho syna Jasona Reitmana (napríklad majstrovsky čierno-humorné Juno, či Lietam v tom). Protagonistami príbehu boli odcudzená dcéra Dr. Egona Spenglera Callie (Carrie Coon) s potomkami – sympatickou „šprtkou“ Phoebe (Mckenna Grace) a pubertálnym Trevorom (Finn Wolfhard), ktorí sa stanú po jeho smrti dedičmi starej farmy kdesi v mestečku Summerville v Oklahome. Do deja zasiahne tiež znudený učiteľ letnej školy Gary Kro3 resizeGrooberson (Paul Rudd), Phoeben nemenej výstredný spolužiak s prezývkou Podcast (Logan Kim) a Trevorovpotenciálny milostný záujem z miestneho bistra Lucky (Celeste O'Connor).

Nové, zatiaľ v sérií nezmapované prostredie, sympatické zoznamovanie sa s väčšinou zábavnými detskými a tínedžerskými hrdinami – akejsi „ozveny“ Luia, Duia a Huia z animovaných Káčerovcov (1987-1990), bandy smoliarov zo Spielbergovho E. T. – Mimozemšťana (1982), Rošťákov (1985) režiséra Richarda Donnera, podľa scenára Chrisa Columbusa, či nostalgickej pripomienky všetkých už spomenutých v kultovom „netflixovskom“ seriáli Stranger Things (2016-2024) -, išlo ruka v ruke s návratom niektorých kľúčových charakterov z originálu. Keďže fanúšikovia zvyknú byť neradi, keď sa nejaký tvorca v stvárnení toho, čo milujú už takmer štyridsať rokov, hoc len o trošku odchýli, bolo len rozumné prinavrátiť hviezdnym hercom Danovi Aykroydovi, Billovi Murrayovi a Erniemu Hudsonovi dôležité síce, ale „iba“ vedľajšie úlohy mentorov. Dali im možnosť efektne sa objaviť na plátne až v tom správnom, dramaturgicky Kro6 resizenajvďačnejšom momente. Zatiaľ, čo divák bol držaný v čiastočnej neistote, koľko z nich vo výsledku uvidí. Koniec koncov, boli to mladí nováčikovia, kto mal pri pútavej snahe o prerozprávanie príbehu najväčší potenciál pre charakterový vývoj a vôbec šancu stať sa regulárnymi Krotiteľmi duchov preberajúcimi po populárnych predchodcoch akúsi pomyselnú štafetu. (Aj keď sa asi veľmi nezhodnem s všeobecným názorových konsenzom, osobne si myslím, že pôvodný film s rokmi predsa len trochu zostarol, zatiaľ čo Dedičstvo aj vďaka réžií Jasona Reitmana s každým opätovným pozretím získava na kvalite - dokonca v niektorých kľúčových momentoch originál prekonáva.)

Snímka Krotitelia duchov: Mrazivá hrozba režiséra Gila Kenana je po remeselnej stránke veľmi zručne nakrúteným pokračovaním ako pôvodných dielov z 80. rokov, tak v nadväznosti na predchádzajúce Dedičstvo, pričom reboot z roku 2016 úplne ignoruje. Asi najcharakteristickejším rysom príbehu je, že spája obe doposiaľ najpresvedčivejšie v sérií Kro4 resizepredstavené generácie hrdinov do jediného vzájomne spolupracujúceho tímu. V zásade sa pokúša plniť sny fanúšikov, tajne dúfajúcich vo film kvalít napríklad komiksovej X-Men: Budúcej minulosti (2014) Bryana Singera, ktorý spolu nechával spolupracovať pôvodné milované postavy X-Men univerza s ich mladšími ekvivalentmi predstavenými v reboote s podtitulom Prvá trieda (2011) Matthewa Vaughna. Aj keď väčšina mladých komediálnych talentov zdobiacich herecké výkony novšej generácie krotiteľov hravo sekunduje v podstate žánrovým legendám komédie 80. rokov v menšom navonok nepriznanom „útlme“, každá výraznejšia postava má svoju scénu, kde sa skutočne zábavne prejaví... Výsledný dojem z viacgeneračnej spolupráce je nakoniec mierne rozpačitý, skoro až rozporuplný, ako v nedávnej snímke Jurský svet: Nadvláda (2022) Colina Trevorrowa, ktorá nechala hrdinov rebootovej série Jurského sveta (2015) významnejšie sa zapojiť do spolupráce s pôvodným „ľudským“ osadenstvomSpielbergovho Jurského parku (1993). Len nostalgia na prerozprávanie súdržného príbehu však nestačí, Kro7 resizenehovoriac už o tom, že herecké obsadenie sa niekomu môže zdať byť neefektne preplnené.

Pokým sa kamera Erica Steelberga túla ulicami New Yorku, ako v počiatkoch série, sledujúc každý jeden aspekt do najdrobnejších detailov vyslovene „vymaznanej“ výpravy Eve Stewart, nostalgických kostýmov Alexis Forte a Ruth Myers s dekoráciami Pancha Chamorroa, Mariny Parker a Michaela Standisha vizuálne odkazujúcimi na to najpamätnejšie z jednotlivých predchádzajúcich dielov, je to priam pastva pre oči. Svoje nezastupiteľné miesto vo filme má aj množstvo hmatateľných praktických efektov, doplnených o nevyhnutnú dávku CGI. Hudba Daria Marianelliho energicky duní s občasným náladovým využitím syntetizátorov... Všetko to robí z Krotiteľov duchov: Mrazivej hrozby veľkolepý filmový blockbuster, uhladený, naleštený produkt z výrobnej linky producentov, ktorí veľmi dobre vedia, čo robia. Režijný rukopis Gila Kenana však ani zďaleka nie je taký nápadný ako Jasona Reitmana Kro13 resizenaposledy. Dokonca by sa dalo povedať, že pod producentským dohľadom skôr zaniká v podivnej štúdiovej „bezduchosti“.

Povedľa všetky vyššie spomenuté kvality snímka stráca na svojom scenáristickom stvárnení. Podobne, ako Krotitelia duchov II (1989) nadväzovali na originál príbehom s až priveľa podobnosťami, bez výraznejšie premyslenej dejovej linky, ktorá by dôkladne prepojila a následne vygradovala sled inak adekvátne vystavaných komických gagov až k údernej pointe, aj aktuálna Mrazivá hrozba vyvoláva dojem príbehu, ktorý sa unavene lopotí vpred a hľadá zámienku pre rozpútanie zápletky, kde sa len dá. Jednotlivé gagy fungujú dobre – priam možno až odpútavajú pozornosť od toho, že mimo vyvolávania spontánneho komického účinku niektoré z postáv už vlastne ani ďalej nerozvíjajú svoju naposledy tak v rámci žánru pútavú charakteristiku. Scenár Gila Kenana a Jasona Reitmana robí z najsympatickejšieho nováčika z Dedičstva Phoebe Mckenny Grace prekvapivo iracionálnu pubertiačku,ktorá sa nedokáže zmieriť s tým, že ako neplnoletá, nemôže byť oficiálnou krotiteľkou operujúcou v Kro11 resizenewyorských uliciach. Zakáže jej to niekdajší inšpektor Agentúry pre ochranu životného prostredia a aktuálny starosta New Yorku Walter Peck (William Atherton). Iné známe postavy akoby uviazli v nezaujímavých vzťahoch, či žabomyších krízach neinšpiratívne zapĺňajúcich cenné minúty. Hlavný antagonista je originálny „len“ pokiaľ hrozí jeho príchod, pokým protagonisti netušia, v čom sa skrýva tajomstvo jednej skladačky guľovitého tvaru. Po svojom až príliš oneskorenom nástupe na scénu, sa z neho stane pocitovo zanedbateľná kreatúra ako z počítačovej hry, len ďalší ničiteľ svetov významovo splývajúci s podobnými typmi z iných filmových univerz.

Krotitelia duchov: Mrazivá hrozba sú kryštalicky bezduchou popcornovou zábavou, ktorá osloví najmä divácku prvúsignálnu. Aby opäť potvrdila fakt, že najlepšie príbehy celej série sú vždy spojené s pozvoľným zoznamovaním diváka Kro12 resizes novými postavami, s objavovaním zatiaľ nezreteľných zákonitostí vlastného fiktívneho sveta. Prípadne s opatrným dávkovaním nostalgických referencií na minulé zvraty a pointy... Podobne ako druhý diel Ivana Reitmana z konca 80. rokov, aj najnovší prírastok už všetky svoje postavy pozná a zostáva tak trochu bezradným, čo s nimi má vôbec podniknúť. A keď sa tvorcovia až príliš spoliehajú na pripomínanie toho, čo ešte fungovalo naposledy, nepríjemne zamrzí absencia akéhokoľvek tajomstva, čo by hnalo príbeh s o poznanie väčšou dynamikou vpred. Neviem síce, či to platí pre samotných krotiteľov, duchovia si však niečo také určite nezaslúžili...

Kro5 resizeKrotitelia duchov: Mrazivá hrozba (Ghostbusters: Frozen Empire). USA, 2024
Dĺžka: 115 minút
Réžia: Gil Kenan
Scenár: Gil Kenan, Jason Reitman
Kamera: Eric Steelberg
Hudba: Dario Marianelli
Casting: John Papsidera
Strih: Nathan Orloff, Shane Reid
Zvuk: Will Files
Scénografia: Eve Stewart, Michael Standish
Masky: Arjen Tuiten
Kostýmy: Alexis Forte, Ruth Myers
Produkcia: Jason Blumenfeld, Jason Reitman, Ivan Reitman
Hrajú: Mckenna Grace, Finn Wolfhard, Paul Rudd, Carrie Coon, Kumail Nanjiani, Patton Oswalt, Logan Kim, Celeste O'Connor, Emily Alyn Lind, James Acaster, Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Annie Potts, William Atherton, Jesse Gallegos, John Rothman, Allison McKay, Damian Muziani, Maria Teresa Creasey, Pat Kiernan, Jonathan Mercedes
Distribúcia: Itafilm
Premiéra v SR: 11. apríla 2024
Foto: Itafilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.