Brett Winton je označovaný ako „hlavný futurológ“ v investičnej spoločnosti Ark Invest. Investičný fond Ark Invest sa pritom považuje za fenomén z niekoľkých dôvodov. Vyznačuje sa inovačným prístupom k investovaniu. Stratégie fondov tejto spoločnosti sú zamerané na disruptívne technológie a nové trhové príležitosti, ako sú genetika, umelá inteligencia, robotika alebo blockchain. Zakladateľka Ark Invest Cathie Wood často zdieľa svoje myšlienky a analýzy spoločností, do ktorých jej fond investuje verejne, čím ponúka investorom možnosť porozumieť jej investičným stratégiám a filozofii.

B. Winton v minulosti hovoril o tom, že umelá inteligencia by mohla ohroziť obchodný model spoločnosti Google a naopak pomôcť Microsoftu. Teraz sa v najnovšom rozhovore pre CNBC zameral na spoločnosť Nvidia, ktorá je podľa neho „nepochybne vynikajúcou spoločnosťou“.

Umelá inteligencia bola v posledných rokoch veľkou investičnou tézou správcovskej spoločnosti. Ark Innovation ETF investoval do Nvidie pre niekoľkými rokmi, ale paradoxne celú akciovú pozíciu rozpredal už v januári 2023, a nezúčastnil sa tak na niekoľkonásobnom zhodnotení akcií Nvidie. Dnes spoločnosť tému AI stavia na prvých troch najväčších akciových pozíciách -  v spoločnostiach UiPath, Tesla a Block. Spoločnosť verí aj kryptomenovej platforme Coinbase, v ktorej má aktuálne jej inovačný fond najväčší podiel.

Podľa slov B. Wintona, dopyt po čipoch a súvisiacich produktoch s AI bude exponenciálne rásť. Expert napríklad odhaduje, že trh so softvérom pre potreby AI bude mať do roku 2030 veľkosť 14 biliónov dolárov.

Na uvedený softvér budú podľa neho potrebné „bilióny dolárov v čipoch“. V tejto súvislosti podľa neho existujú na trhu ešte väčšie príležitosti, ako investori pripisujú spoločnosti Nvidia. B. Winton sa tiež domnieva, že v súčasnosti sa môže objaviť „nový počítačový AI model,“ ktorý by ohrozil obchodné koncepty niektorých veľkých technologických spoločností.

V tejto súvislosti spomenul informácie o spolupráci medzi spoločnosťami Apple a Google, ktorá by mohla viesť k využívaniu umelej inteligencie Gemini spoločnosti Google v iPhonoch. Podľa Wintona to však môže byť v skutočnosti náznak toho, že tieto spoločnosti sa snažia novú technológiu napasovať na existujúce platformy. A uniká im, že vznikajú úplne nové platformy.

akcie
Neprehliadnite

Prichádza výsledková sezóna, ktorá preverí silu americkej ekonomiky

Nové koncepty AI

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa