Ben Affleck za kamerou: Air je film, ktorý Vás naučí všetko o sneaker kultúre!

Napísal misterz 1 dňa 10 apríl 2024 do kategórie Filmy a seriály, Magazín

Objavte tajomstvá, ktoré stoja za úspechom značky Nike

Ben Affleck v posledných rokoch síce ako herec u mnohých veľa vody nenamútil, no ako režisér každým svojim projektom potvrdzuje svoje kvality. Filmy ako Zbohom, baby (2007), Mesto hriechu (2010) či Argo: Nebezpečný útek (2012) hovoria za všetko. Preto nad jeho posledným prírastkom celkom logicky vznikli veľké očakávania. Podarilo sa mu ich naplniť? O tom si povieme v našom článku.

air zrodenie legendy 65454

Čo vám udrie do očí ako prvé?

Hneď na úvod tu sú podobné pocity ako kedysi pri Sociálnej sieti (2010), alebo pri Adidas a Puma (2016). Aj keď hneď na rovinu treba povedať, že v uvedených príkladoch bolo podstatne menej konverzovania a dejová linka bola o trochu živšia. Námetovo ale ide o klasiku, ktorá rozširuje obzory a odhaľuje zaujímavé fakty na danú tému.

Samozrejme, do očí ako jedna z prvých vecí tiež udrie ďalšia spolupráca medzi Benom Affleckom a Mattom Damonom. Po Dobrom Willovi Huntingovi (1997) a Poslednom súboji (2021) je to ich tretí spoločný scenár. V tomto smere sa tejto dvojke aj do tretice podarilo naplniť očakávania a na prvý pohľad z menej atraktívneho námetu vydupali maximum.

Ešte jedna myšlienka vás možno napadne ako jedna z prvých. A síce, že to možno Benovi Affleckovi lepšie pristane za kamerou, ako na plátne. Samozrejme, je to len vec vkusu a preto ide o čisto subjektívnu záležitosť.

Air Zrodenie legendy

Pozadie príbehu: kľúčové momenty

Prirodzene, keďže ide o film na základe reálnej udalosti, nemôže chýbať feel good pocit ohľadom motivovania. Všetko tu je založené na jednej nenápadnej myšlienke - aj na prvý pohľad bezvýznamný nápad, môže priniesť obrovský úspech.

Hlavná dejová linka sa zaoberá rastom spoločnosti Nike, a to v súvislosti s vývojom basketbalovej obuvi v osemdesiatych rokoch. Konkrétne, firma sa potrebovala vyrovnať úspešnejším konkurentom na trhu, ako bol napríklad mimoriadne úspešný Adidas. Chcelo to však nejaký nápad. A ten veruže prišiel. V „najkách“ sa totiž predtým predovšetkým behalo, no zamestnanci spoločnosti sa rozhodli, že sa v nich bude aj skákať, a to na palubovkách NBA.

Tento nápad sa zrodil v mysli podnikavého Sonnyho Vaccara (Matt Damon), ktorý sa tak pustil do veľmi riskantného podniku. Na rozdiel od konkurencie, nechcel uzatvárať zmluvy s viacerými megahviezdami, ale iba s najväčším talentom tej doby - Michaelom Jordanom. No prečo by mal Michael podpísať zmluvu s menšinovým hráčom na trhu a ako ho presvedčiť, že Niké je pre jeho kariéru tou najlepšou voľbou?


Na čom si užiješ skvelý filmový a seriálový zážitok so super obrazom?
Kúp si kvalitný Android TV box s nastavením v cene, v našej ponuke máme na výber desiatky modelov. Pozri celú ponuku >


Momenty, ktoré si zamilujete

V prvom rade to je jedinečná atmosféra, ktorá má potenciál okamžite vtiahnuť diváka do deja a zahaliť ho pláštikom dobových reálií 80. rokov. Staršie ročníky toto určite ocenia.  Na výslednom dojme je skvelé to, že dokáže uviesť diváka do kontextu svojej doby, pričom ho ale nezavalí príliš veľkým množstvom zbytočných informácií. Samozrejme, až na niektoré zaujímavé pikošky ohľadom kontroverzného života zakladateľa spoločnosti. Vo svojich najlepších momentoch film v sebe spája feel-good atmosféru, dobové reálie a inšpiratívny obsah. Dokonca sa občas objaví aj náznak humoru.

Navyše hoci Ben Affleck za kamerou neponúka žiadne vizuálne laskominy, jeho film aj napriek tomu pôsobí dynamickým dojmom. Príbeh sa tu pomerne rýchlo odvíja, aj keď v posledných momentoch možno pociťovať istú ťažkopádnosť.

Najväčšie pozitívum sa však prejavuje v podobe dobre napísaného scenára a v jeho schopnosti pracovať s kľúčovými momentmi osobného a pracovného života hlavných postáv.



V tomto ohľade Air: Zrodenie legendy dokázal perfektne ukázať povrchnosť športového priemyslu, kde pre Jordana a jeho rodinu ide len o obchod, ale pre Vaccaru v podaní Damona a jeho kolegu ide o všetko. O budúcnosť značky Niké a tiež o životy zamestnancov. Celý príbeh je po dramatickej stránke ideálne vyvážený, neútočí sa tu veľmi na emócie a vo veľa momentoch si zachováva i zábavný nádych.

Čo sa týka hercov, Matt Damon v úlohe Sonnyho exceluje, i keď sa nedá povedať, že by podal svoj životný výkon. Avšak z veľkej časti aj vďaka nemu sa tu divák nebude nudiť. Dokonca je tu potenciál, aby si film užili aj tí, pre ktorých je tento námet menej príťažlivý.

air film 2023

Čo zostalo v tieni

Filmu do istej miery podráža nohy hlavne veľmi jednoduchá zápletka, ktorá je vlastne postavená iba na jednom jedinom bode. A to na presvedčení Michaela Jordana, aby sa upísal Niké a nie Adidasu alebo Converse. V podstate tu o nič iného celý ten dlhý čas nešlo a preto sa dejová linka zdá byť až príliš plochá, čo určite veľa divákov ofrfle. Vrchol filmu potom tvorí stretnutie Jordanovej rodiny a zástupcov Niké, čo však pôsobilo dosť nepresvedčivo a veľmi priamočiaro.

Určite bude niekomu vadiť aj príliš komorná atmosféra, no našťastie vzhľadom na koncepciu filmu a zápletku, to v tomto smere zase nebolo až také strašné. Možno je tiež na škodu, že scény u konkurencie boli poňaté skôr satiricky s cieľom pobaviť diváka. Na dravosť konkurencie, najmä v tomto športovom biznise, sa tu akosi zabudlo.



Navyše, hoci si tu Ben Affleck (Phil Knight) zachoval svoj herecký štandard, tak v tomto smere možno niekomu bude vadiť, že až príliš okato pripomína Stevea Jobsa.

web recenzia air 1

Epilóg

Air: Zrodenie legendy je filmom, ktorý sa síce asi nedočká žiadnych filmových cien a možno niektorým divákom bude pripadať obsahovo príliš plochý, ale aj napriek tomu má potenciál zaujať svojou jedinečnou atmosférou a inšpiratívnym obsahom. A ako bonus sa tu dozviete veľa zaujímavých informácií o tomto biznise. Za pozretie preto určite stojí.

Kde sledovať Air: Zrodenie legendy?

 

Ostaňte s nami v kontakte, pridajte si nás na Facebook, kde sa o nových konfiguráciách dozviete najskôr, sledujte nás na TwitteriInstagrame, či Tik-Toku, alebo sa prihláste na odber nášho newsletteru. 

Hodnotenie článku

5.0/5 rating 1 vote

Zdieľajte článok

Autor textu

Napísať komentár

Komentujete ako hosť.

Nemáte ešte účet ? Zaregistrujte sa!

Prihláste sa do svojho účtu