logo

.

Vítanie žeriavov, unikátne podujatie, ktoré spája pozorovanie prírody a tradície Dolného Zemplína sa bude konať už tento víkend

11.04.2024

Na Senianskych rybníkoch budeme so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou/BirdLife Slovensko vítať migrujúce vtáky. Najväčšie podujatie svojho druhu na Slovensku sa bude konať túto sobotu 13. apríla 2024. Na čo všetko sa môžu návštevníci tešiť?


Vítanie žeriavov je na Slovensku jedinečné podujatie, ktorého zámerom je propagovať ochranu prírody, vtáctva a miestnych tradícií. Tento rok sa uskutoční už jeho 10-ty ročník. Je pomenované po žeriavovi popolavom – ikonickom vtáčom druhu,  ktorý počas obdobia jarnej migrácie prelieta ponad východné Slovensko v tisícových kŕdľoch. Práve Senianske rybníky a okolité mokrade sú jednou z jeho najdôležitejších migračných zastávok. Hlavným programom podujatia je pozorovanie jarnej migrácie vtáctva. Súčasťou Vítanie žeriavov sú aj sprievodné podujatia ako infostánky, tvorivé dielne pre deti, prednášky, či ukážky tradičných remesiel.

Hlavnou atrakciou Vítania žeriavov sú vtáky a tunajšia príroda. „Senianske rybníky sú najvýznamnejšou ornitologickou lokalitou na Slovensku. Zaznamenaných tu bolo 295 druhov vtákov a práve v jarnom období tadiaľto migrujú desiatky tisíc jedincov. Obec Senné je východiskovým bodom náučného chodníka Vtáčím rajom s vybudovanou infraštruktúrou pre pozorovanie vtáctva.“ vysvetľuje Matej Repel, ornitológ a riaditeľ SOS/BirdLife Slovensko. Pre návštevníkov budú počas soboty na pozorovacích vežiach náučného chodníka Vtáčím rajom k dispozícií ornitológovia s odborným výkladom, ďalekohľadmi a príručkami na určovanie vtáctva.
 
Okrem samotného náučného chodníka bude Vítanie žeriavov prebiehať aj v areáli Senianskeho kaštieľa. „Tento rok sme si pre návštevníkov pripravili aj veľmi bohatý a zaujímavý sprievodný program. Počas celého dňa budú v krytom stane odznievať prednášky na rôzne témy – od ochrany prírody cez zachovanie starých odrôd ovocných stromov, prírodný turizmus až po tradičnú zemplínsku architektúru. Okrem toho budú na podujatí aj miestni remesleníci s ukážkou tvorby a deti sa budú môcť zapojiť do tvorivých dielní. Na podujatí majú svoje miesto aj infostánky so zameraním na ochranu prírody, prírodný turizmus či propagáciu regiónu.“ priblížila program sobotnej akcie Zuzana Lackovičová z SOS/BirdLife Slovensko.
 
Vítanie žeriavov má už svoju históriu. Po prvý krát sa symbolicky konalo už v roku 2006 pri príležitosti Európskych dní vtáctva. Odvtedy ho ornitológovia opakujú pravidelne každý rok, čím akcia nadobudla charakter miestnej tradície. Prvé ročníky spočívali v spoločných vychádzkach s účasťou niekoľkých ľudí, no vzhľadom k narastajúcej obľube tohto podujatia pristúpili k pokročilejšej organizácií v spolupráci s miestnymi združeniami. Na realizácií sa podieľa obec Senné a Nadácia záchrany a obnovy Senianskeho kaštieľa. Tento rok ide o okrúhle 10-te výročie festivalu.
 
Tento rok sme na zorganizovanie Vítania žeriavov získali podporu od Košického samosprávneho kraja z programu Terra Incognita, vďaka čomu môžeme akciu ešte viac skvalitniť pre ľudí“ uviedla Zuzana Zemáneková, manažérka z SOS/BirdLife Slovensko. „Do obce bude premávať kyvadlová doprava z neďalekých Michaloviec a celé podujatie sme sa snažili viac sprehľadniť a zaujať ako veľkých, tak aj malých návštevníkov.“ Do samotného priebehu akcie sa zapájajú na mieste dve desiatky dobrovoľníkov z celého Slovenska.
 
V týchto dňoch sa v Sennom oficiálne otvorilo aj Avescentrum – návštevnícke centrum Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko pri Senianskych rybníkoch. "Teší ma, že novú sezónu na Senianskych rybníkoch štartujeme otvorením zrekonštruovaného návštevníckeho centra Avescentrum Senné. Pre návštevníkov vzniklo vďaka cezhraničnému projektu BirdTour komplexné zázemie na organizáciu eko-výchovných aktivít, školských exkurzií aj pre prácu ornitológov. Okrem návštevníckeho centra môžu turisti využiť novú požičovňu bicyklov, zrekonštruované boli vyhliadkové veže, prístrešky či lávky cez mokrade. Táto unikátna lokalita sa tak stáva rajom nielen pre takmer 300 druhov vtákov, ale aj pre návštevníkov," povedal Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja.
 
Podujatie je spolufinancované Košickým samosprávnym krajom z programu Terra Incognita.
 
#rozhybanykraj #krajsveta #kosiceregion



Kontakt:

Matej Repel, SOS/BrdLife Slovensko, repel@vtaky.sk, 0904501437

Zuzana Lackovičová, SOS/BirdLife Slovensko, spravy@vtaky.sk, 0904899741


Autor: Admin Vtáky.sk


Zoznam tlačových správ

Nahor