Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Mala vodná elektráren
Foto: ilustračné, GettyImages
7. apríla 2024 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Z obnoviteľných zdrojov stále na Slovensku dominuje vodná energia

Na konci minulého roka dominovala spomedzi obnoviteľných zdrojov energií (OZE) na Slovensku vodná energia. Tá predstavuje až 71 % z celkovej inštalovanej kapacity zelených zdrojov. S 23 % nasledovala fotovoltika.

Bioenergia, vrátane bioplynu, mala na celkovej inštalovanej kapacite OZE podiel 6 %. Veternej energie máme na Slovensku inštalovanej aktuálne len 3 megawatty a geotermálnu energiu na výrobu elektrickej energie nevyužívame vôbec. Vyplýva to zo Správy o stave trhu obnoviteľných zdrojov energie, ktorú pripravila Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI).

Ak Slovensko porovnávame s inými štátmi Európy, má náš trh s OZE naozaj ďaleko od rozvinutého. Naša správa však poukazuje na skutočnosť, že Slovensko má obrovský potenciál pre ďalší rozvoj prakticky všetkých zelených zdrojov, čo predstavuje iskierku nájdete, že sa nám môže predsa len podariť splniť dekarbonizačné ciele do roku 2050,“ uviedol riaditeľ SAPI Ján Karaba.

V sektore fotovoltiky Slovensko v roku 2023 zaznamenalo pomerne výrazný nárast inštalovanej kapacity. Ten bol spôsobený predovšetkým záujmom zo strany firiem, ktoré motivuje potreba energetickej transformácie.

V tragickom stave je však veterná energetika, kde nám už 20 rokov nepribudla žiadna nová elektráreň a tiež geotermálna energia, ktorú sme ešte využívať ani len nezačali, a to napriek slušnému potenciálu a záujmu investorov. V tomto smere chýba celková politická vôľa a dobre nastavený regulačný rámec a prístup do siete,“ zdôraznil Karaba.

Správu o stave trhu s obnoviteľnými zdrojmi energie (OZE) pripravujú každý rok analytici zo Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) s cieľom zmapovať aktuálny stav odvetvia. Analýza je určená pre potreby asociácie a potenciálnych investorov, no jej cieľom je súčasne reflektovať perspektívu vývoja odvetvia vo svetle nedávno prijatých záväzkov vlády.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.