Objem stavebnej produkcie vo februári dosiahol 471 miliónov eur a medziročne sa znížil o 0,4 percenta.

Produkcia v stavebníctve bola podľa predbežných údajov medziročne nižšia už tretí mesiac po sebe, ale v porovnaní s predchádzajúcimi dvomi mesiacmi sa tempo jej poklesu výrazne spomalilo.

Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov stavebná produkcia narástla o 5,4 percenta, informoval štatistický úrad.

Stavebná produkcia sa vo februári takmer dotiahla na úroveň vlaňajška. Prispelo k tomu hlavne spomalenie poklesu v dominantnej domácej novej výstavbe. Z pohľadu výrobného zamerania sa k minuloročnej úrovni priblížila výstavba budov, práce na inžinierskych stavbách boli nižšie o tri percentá. Darilo sa opäť stavebným prácam v zahraničí, vzrástli až o osem percent.

Stavebná produkcia sa vo februári takmer dotiahla na úroveň vlaňajška.
Zdroj: Štatistický úrad Slovenskej republiky
Stavebná produkcia sa vo februári takmer dotiahla na úroveň vlaňajška.

Zaostávanie domácej produkcie ovplyvnil medziročný pokles stavebných prác v novej výstavbe o 1,1 percenta, ale aj pretrvávajúci dvojciferný prepad malej zložky odvetvia, a to ostatných prác, o takmer 18 percent. V miernom raste sa udržali len opravy a údržba o 0,9 percenta.

Stavebná produkcia v tuzemsku tvorila takmer 91 percent celkového výkonu stavebníctva. Iba nevýrazný medziročný pokles dosiahla výstavba budov o 0,5 percenta. Zmiernil sa aj pokles prác na inžinierskych stavbách, kam patrí aj výstavba diaľnic, a to o 3,2 percenta.

Pozitívny vplyv na celkový výsledok stavebnej produkcie mali práce v zahraničí, ktoré po dvoch mesiacoch spomalenia dosiahli vo februári rast o viac ako osem percent. Ich podiel na celkovej produkcii predstavoval viac ako deväť percent.

Štatistický úrad upozornil, že od údajov za január 2024 boli údaje za oblasť stavebníctva prepočítané v celom časovom rade z dôvodu metodických úprav - Zmena bázického obdobia a zatrieďovanie podľa činnostných jednotiek podniku. Zmena sa dotkla aj ukazovateľov ďalších odvetvových štatistík.

Ďalšie dôležité správy

Snímka z Národného tréningového centra (NTC) na Popradskej ulici v Košiciach 3. apríla 2024. Výstavba NTC na Popradskej ulici je už takmer hotová a zhotoviteľ by mal stavbu odovzdať mestu a Slovenskému tenisovému zväzu už v najbližšom čase. Pri NTC prebiehajú terénne úpravy. NTC bude slúžiť na prípravu talentovanej mládeže z východného Slovenska a zároveň ako športové centrum pre obyvateľov Košíc a blízkeho okolia s využitím pre tenis a bedminton. Na pravidelnej báze by tu denne mohlo športovať
Neprehliadnite

Insolvencií v slovenskom stavebníctve pribudlo. Vrchol by mal nastať v druhej polovici roka