Výber silných polemických kníh Kniha, ktorú Amazon stiahol z predaja, nový Roger Scruton či Douglas Murray

Lukáš Obšitník
Lukáš Obšitník

Ponúkame výber diel, ktoré si môžete kúpiť v našom eshope.

Ponúkame výber diel, ktoré si môžete kúpiť v našom eshope.

Lukáš Obšitník

Lukáš Obšitník

Kniha, ktorú Amazon stiahol z predaja, nový Roger Scruton či Douglas Murray
Foto: Adam Rábara

Vo volebnom čase sa opäť zvýraznili debaty o politike a spoločnosti. V kníhkupectvách a vo väčšinových médiách na čitateľov často vypadáva priehrštie spoločenských kníh, ktoré sú ľavicovo orientované, a kresťanský a konzervatívny čitateľ sa s nimi často nevie stotožniť či je z nich rovno pobúrený. Nájsť však serióznu a kultivovanú protiváhu býva problém, keďže náš trh je zaplavený aj dielami s rôznym konšpiračným nánosom.

Ponúkame vám preto výber niekoľkých silných polemických kníh od významných konzervatívnych autorov, ktoré podávajú odvážny a súčasne poctivo podložený pohľad a ktoré si môžete kúpiť v našom e-shope.

Roger Scruton: Kacířova zpověď

Foto: Adam Rábara

Dnes už zosnulý britský filozof Sir Roger Scruton v knihe Kacířova zpověď ponúka nielen skvelú kritiku progresívnej filozofie, ale aj alternatívu a hovorí, ako treba chrániť národný štát, Západ či prírodu. 

Scruton v 80. rokoch 20. storočia v Československu tajne prednášal a slovenských a českých disidentov učil o politickej filozofii, neskôr Česko aj Slovensko viackrát navštívil. Kto mal možnosť sa s ním stretnúť, potvrdí, že bol skromný, no pritom veľmi vzdelaný a brilantný mysliteľ. 

V tejto knihe, ako jednej zo svojich posledných, ponúka veľa odpovedí na otázky súčasnej Európy. Kniha v angličtine pôvodne vyšla v roku 2016, v roku 2021 vyšla aj s predhovorom Douglasa Murrayho a v roku 2022 ju do češtiny preložil Alexander Tomský.

Douglas Murray: Na Západě zuří válka

Foto: Adam Rábara

Druhým tipom je zatiaľ posledná kniha spomínaného Douglasa Murrayho, seriózneho a ostro provokatívneho britského spisovateľa a publicistu. V diele Na Západě zuří válka mapuje vplyv politickej korektnosti či často dobrovoľnej samocenzúry, ktorá v mene „cancel culture“ a rôznych odtieňov rovnostárskej kultúry ničí civilizačné zásady, ktoré Západu doteraz zaisťovali súdržnosť a rozvoj. Vyzýva na obranu civilizácie, ktorá dala svetu katedrály a univerzity, úžasné umenie, vedu, techniku, lekárstvo a vytiahla z biedy dve miliardy ľudí.

Ryan T. Anderson: Když se z Harryho stala Sally

Foto: Adam Rábara

V anglicky hovoriacich krajinách rozbúrila vody kniha Když se z Harryho stala Sally, ktorá na základe serióznych dát dôrazne oponuje moderným transgenderovým teóriám. Internetový obchod Amazon knihu v roku 2021 na nátlak progresívnych skupín stiahol z predaja, no jej autor Ryan T. Anderson je poctivý a kultivovaný filozof. Na jednej strane zdôrazňuje, aby sa ľudia s rodovou dysfóriou nestigmatizovali a nezväčšovalo sa ich trápenie, no súčasne uvádza príbehy takých, ktorým tranzícia pokoj nepriniesla, o čom sa čitateľ v médiách väčšinou nedočíta. 

Autor mapuje medicínsky výskum v tejto oblasti a komplexne zhodnocuje túto novú spoločenskú vlnu, ktorá sa bežne, ale nesprávne prezentuje ako vec ľudských práv. Na Slovensku je táto téma zatiaľ len v začiatkoch, ale môže byť veľmi prínosné si o nej vopred utvoriť obraz zo serióznych zdrojov.

Aleš Valenta: Německý rok 1968

Foto: Adam Rábara

Keď sa vrátime do Európy, český historik, spisovateľ a prekladateľ Aleš Valenta v knihe Německý rok 1968 vysvetľuje, že 60. roky na Západe znamenali niečo iné ako u nás. Kým v strednej Európe došlo k miernemu uvoľneniu komunistickej diktatúry, na Západe sa spoločenské kyvadlo vychýlilo iným smerom. 

Autor opisuje, ako revolúcia ľavicových radikálov v Nemecku zmenila spoločnosť, aké mala základy vo frankfurtskej filozofickej škole, približuje kontext podobných študentských rebélií v USA, Francúzsku a Taliansku, prepojenie západonemeckej ľavice s terorom RAF a napokon analyzuje, na čom stojí triumfálny pochod progresivizmu.

Tom Holland: Panství kříže

Foto: Adam Rábara

Posledným tipom je dielo anglického spisovateľa Toma Hollanda Panství kříže (pôvodný anglický názov Dominion), ktoré obsiahlo, no čitateľsky pútavo hovorí, ako kresťanstvo formovalo dušu Západu. Kniha pôvodne vyšla v roku 2019 a stala sa celosvetovým bestsellerom. 

Na takmer 500 stranách ponúka nanovo vyrozprávanú históriu Západu od antiky cez osvietenstvo až po Trumpa, Harveyho Weinsteina či fenomén „woke“. Vysvetľuje, ako hlboko kresťanstvo ovplyvnilo to, ako vnímame svet a seba samých, že stále je najspoľahlivejším sprievodcom pri tvorbe zákonov svedomie či kresťanská morálka.

Americký konzervatívny intelektuál Ross Douthat napísal, že ide o „svižnú prehliadku vplyvu kresťanstva za posledných 2 000 rokov s názornými ukážkami roztrúsenými naprieč storočiami a záverečným argumentom, že kresťanská viera, ‚najvplyvnejší rámec na pochopenie zmyslu ľudskej existencie, aký kedy existoval‘, stále formuje spôsob, akým aj tí najsekulárnejší moderní ľudia uvažujú o svete“.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia