Mesto Trnava

Zjednodušenie, zlepšenie a inovácie v parkovaní

Aktuálny návrh všeobecne záväzného nariadenia mesta o regulácii parkovania, ktorý je v súlade s dlhodobým zámerom mesta, má za úlohu riešiť problémy spojené s nelegálnym parkovaním a zlepšiť dostupnosť parkovacích miest v rôznych častiach Trnavy. Aké konkrétne zmeny prináša návrh, ktorým sa budú zaoberať poslanci na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva?


 
1. Zjednodušenie zón a sadzieb

Po novom bude mesto pracovať iba s piatimi pásmami R, H, A, B, D. Vo všetkých pásmach sa zjednocuje hodinová i maximálna denná sadzba za úhradu formou SMS, aplikácie (APP) datamesta aj prostredníctvom parkovacieho automatu. Zároveň sme zlacnili platby cez SMS.

Pásmo A – centrum mesta
Pásmo B – záchytné parkoviská (pre držiteľov rezidentských parkovacích kariet sú zdarma a bez akýchkoľvek obmedzení)
Pásmo H – časti mesta so zástavbou rodinných domov
Pásmo R – sídliská (hromadná bytová výstavba)
Pásmo D – tzv. rýchloobrátkové parkoviská
 


Príklad: Ak sa nachádzate v pásme R, je úplne jedno, či ste na Linčianskej I (R1) alebo na Prednádraží (R5). Úhrada parkovného platí v pásme R. Zároveň, pri úhrade parkovného formou SMS, uvádzate iba TTR a nie, ako bolo zvykom, TTR1, TTR5 a pod.

Nový benefit predstavuje aj princíp, že úhrada v pásme s vyššou sadzbou je úhradou aj pre pásma s nižšou sadzbou.  

2. „Bezstarostná hodinka“ pre držiteľov rezidentských parkovacích kariet

Doteraz mali držitelia parkovacích kariet REZIDENT ZÓNY v iných platených zónach možnosť bezplatne zaparkovať 1-krát za deň v ktorejkoľvek zóne označenej písmenom D, H, R na obmedzený čas 30 minút, s podmienkou použitia webovej aplikácie. Po novom budú môcť rezidenti bezplatne zaparkovať na celú hodinu raz denne, a to v každej z platených zón označených písmenom D, H, R, bez nutnosti použiť webovú aplikáciu alebo iného nástroja slúžiaceho na registráciu počiatočného času parkovania.

                                           V praxi to znamená „Zaparkuješ & Neriešiš“.

3. Víkendové návštevy za minimum kreditov

Podľa návrhu nového VZN sa v prípade dní pracovného pokoja pri uplatnení návštevného kreditu odrátajú z kreditu iba najviac dve hodiny.

Príklad: Ak u vás zaparkuje návšteva na celý víkend, odrátajú sa vám maximálne štyri hodiny z kreditov, čo je výrazná a vítaná zmena.

                                 1 deň pracovného pokoja = 2 hodiny z návštevných kreditov
 
4. Flexibilnejšie pravidlá pre držiteľov parkovacích kariet

Návrh prináša aj zmeny v pravidlách pre vydávanie a používanie parkovacích kariet:
•    Zlepšuje sa flexibilita v prípade zmeny vozidla alebo v prípade úmrtia držiteľa karty.
•    Predlžuje sa možnosť dočasnej zmeny parkovacej karty v prípade poruchy vozidla, a to na štyrikrát počas platnosti parkovacej karty na 15 po sebe nasledujúcich dní.
•    Rozširuje sa možnosť získať parkovaciu kartu aj pre žiadateľa, ktorý je v technickom preukaze uvedený ako vlastník vozidla. Doteraz ju mohol dostať iba držiteľ vozidla.
•    Pre platiteľa úhrady pribudne možnosť žiadať o vrátenie tzv. duplicitnej platby


"Nové navrhované pravidlá parkovania prinášajú mnoho pozitívnych zmien, ktoré prispejú k zlepšeniu dopravnej situácie a komfortu obyvateľov mesta Trnava. Flexibilnejšie pravidlá, štandardizácia zón a sadzieb, či rozšírenie možností pre držiteľov parkovacích kariet sľubujú efektívnejšiu a transparentnejšiu reguláciu parkovania. Tieto opatrenia sú výrazným krokom smerom k lepšej správe parkovacej politiky a zároveň sú v súlade s modernými trendmi v oblasti mobility a územného plánovania. Návrh VZN prerokujú mestskí poslanci na zasadnutí 30. apríla 2024." zhrnul náčelník Mestskej polície mesta Trnava Ivan Ranuša.
 

 

11.4.2024 11:38

Komentárov: 0