Koncom tohto týždňa sa začína výsledková sezóna za prvý štvrťrok, keď výsledky zverejní niekoľko veľkých bánk. Vzhľadom na absenciu dramatických správ z americkej ekonomiky majú investori pravdepodobne optimistický pocit, že pridávať kapitál do akcií môže stále dávať zmysel. Podľa údajov Bank of America kumulatívny anualizovaný príliv peňazí do amerických akcií je najvyšší od roku 2021, a tento rok už presiahol 300 miliárd dolárov.

Index S&P 500 vzrástol od začiatku roka takmer o desať percent, a obchoduje sa blízko historických maxím. Takýmto výkonom si zaistil svoj najlepší štvrťrok od roku 2019.

Akcie sú v tomto roku na roztrhanie. Nadchádzajúca výsledková sezóna ukáže investorom, či zisky spoločností budú oporou a potvrdením oživeného trhu.

Platí pravidlo, že na akciovom trhu sa pre jeho vyváženosť musia vyskytovať víťazi aj porazení. V dnešnej situácii si veľa investorov namýšľa, že pred sebou majú nakreslený „zlatý scenár“. Podľa analytičky Cayly Seder zo State Street Global Markets sa pod optimizmus investorov podpisujú viaceré faktory. Ale trh nie je jednodimenzionálny.

Investorov zaujíma, čo štvrťročné výsledky prezradia o stave spotrebiteľov. Podľa najnovšej správy o maloobchodných predajoch zákazníci stále míňajú. Mnohí ekonómovia sa však domnievajú, že Američania sú blízko spáleniu všetkých úspor z pandémie, a cítia sa čoraz viac sužovaní vyššími nákladmi na všetko -  od potravín až po prenájom.

Podľa Howarda Silverblatta, senior analytika v S&P Dow Jones Indices, je akciová výkonnosť veľkej štvorky zodpovedná za takmer polovicu rastu indexu S&P 500 v prvom štvrťroku. Mnohí veria, že technologický sektor bude ťahať nahor celý trh aj naďalej.

Tencent Largest Big Data Center And Cloud Computing Base
Neprehliadnite

AI pohltí nielen finančné, ale aj prírodné zdroje. Profitovať z toho bude zabudnuté odvetvie

Fed drží trh v napätí

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa