V čase, keď je na Slovensku nedostatok pracovnej sily, situáciu ešte viac skomplikovala možnosť odísť do predčasného dôchodku skôr. „Spôsobuje to problémy nielen súkromným zamestnávateľom, ale aj štátu, keďže sa to dotýka okrem iného prvkov kritickej infraštruktúry,“ upozorňuje viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR) Emil Macho.

V rozhovore pre TREND vysvetľuje, v čom sú zamestnávatelia skeptickí voči najnovším návrhom na zvyšovanie minimálnej mzdy a hovorí o možnostiach, ako posilniť záujem mladých o niektoré profesie.

Od roku 2026 sa má zvyšovať minimálna mzda na úroveň 60 percent priemernej mzdy v hospodárstve spred dvoch rokov. Ako tieto návrhy vnímajú zamestnávatelia?

Zatiaľ počúvame z médií a od politikov, že ľuďom sľubujú od roku 2026 minimálnu mzdu približne tisíc eur. Z nášho pohľadu je to politický nástroj, ktorý verejnosť počúva veľmi rada.

Dnes minimálnu mzdu poberá už len malé množstvo zamestnancov, najmä v odľahlejších regiónoch. Minimálna mzda je naviazaná na príplatky ako práca v noci, práca nadčas, a to je to, s čím máme problém. Napríklad v pekárňach 80 percent celkového pracovného času tvorí práca v noci.

Z nášho pohľadu by sa mali politici zamyslieť skôr nad tým, ako znížiť odvodové zaťaženie pre tých zamestnancov, ktorí poberajú minimálnu mzdu. Účelom by malo byť, aby zamestnanec, ktorý poberá minimálnu mzdu, dostal čo najviac peňazí z výplaty v čistom.

Možnosť skoršieho odchodu do predčasného dôchodku oň výrazne zvýšila záujem. Do akej situácie sa tým dostali zamestnávatelia? Aké kroky navrhujete?

V tomto musím pozitívne hodnotiť prístup ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Uvedomuje si, že ten problém je obrovský. Nespôsobila ho súčasná vláda, ale je to ešte nastavenie, ktoré zaviedla minulá vláda. Za minulý rok odišlo do dôchodku v rámci tohto inštitútu v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi troj až štvornásobne viac dôchodcov. Myslíme si, že rovnaký trend bude aj v roku 2024.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa