Mesto Trnava

Na Námestí SNP sme si pripomenuli dôležitý moment z histórie nášho mesta

V piatok 5. apríla 2024 si zástupcovia Mesta Trnava spolu s delegáciami Trnavského samosprávneho kraja, Okresného úradu Trnava, Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Únie vojnových veteránov SR a Vojenského archívu slávnostne pripomenuli 79. výročie oslobodenia Trnavy červenou armádou počas Veľkonočnej nedele 1. apríla 1945. Pietny akt kladenia vencov k pamätníku Víťazstvo na Námestí SNP bolo sprevádzané hudobným vystúpením miešaného mládežníckeho speváckeho zboru Cantica Nova.
 
 
Pre obyvateľov Trnavy sa tak prvý apríl 1945 stal symbolom nového začiatku, dňom, kedy sa po dlhých rokoch útrap a obetí opäť zhlboka nadýchla sloboda. Sloboda je jednou z najväčších hodnôt, o ktorú však treba denne bojovať. Dnes, viac ako kedykoľvek predtým. Najmä mladým ľudom by sme mali pripomínať nasadenie a obete tých, ktorí sa zaslúžili o naše oslobodenie, ale tiež vštepovať im lásku k svojim blížnym a učiť ich ctiť si pamiatku ľudí, ktorí sa obetovali za nás všetkých.
 
Primátor Trnavy Peter Bročka vo svojom príhovore pripomenul, že hrdinovia minulosti sú pre nás často anonymní, „ale je dôležité pamätať si ich činy, pretože národ, ktorý nepozná svoju minulosť, je odsúdený opakovať svoje chyby. Už nie len svet, ale aj náš domov sa nachádza v napätej situácii, kde nenávisť a polarizácia získavajú často príliš veľký priestor. Konflikty a spory neprinášajú nič iné len utrpenie a straty.“
 
 
Múdrosť bez skúsenosti a chradnúca jednota, sú nebezpečné znamenia života dnešnej spoločnosti. Slepá nenávisť a spory bez dialógu otravujú studňu demokracie, z ktorej ale pijeme všetci. Máme možnosť voľby buď sa obrátime jeden proti druhému, alebo sa spojíme v snahe o vzájomné porozumenie a rešpekt.
 
Je našou povinnosťou podporovať sa navzájom v ťažkých časoch, aby sme spoločne vytvorili lepšiu budúcnosť pre naše deti a budúce generácie.
 

9.4.2024 10:30

Komentárov: 0