Slovensko získalo súhlas regulačných orgánov EÚ s poskytnutím štátnej podpory vo výške 267 miliónov eur na výstavbu továrne spoločnosti Volvo Cars vo Valalikoch. Fabrika má ročne vyrábať až 250-tisíc elektromobilov.

Európska komisia oznámila, že „slovenská štátna podpora vo forme priamych grantov je v súlade s pravidlami EÚ a prispieva k strategickým cieľom EÚ v oblasti vytvárania pracovných miest, regionálneho rozvoja a únie Zelenej dohody“.

Švédska automobilka Volvo Cars, ktorú väčšinovo vlastní čínsky Geely Holding, už v roku 2022 oznámila, že vybuduje na východnom Slovensku závod na výrobu elektromobilov za 1,2 miliardy eur. Očakáva sa, že sériová výroba začne v roku 2026.

Ďalšie dôležité správy

Vo Valalikoch v okrese Košice-okolie sa uskutočňujú práce na výstavbe priemyselného parku, kde má vyrásť aj automobilový závod Volvo. Prácu tu má nájsť takmer 7200 zamestnancov. Spolu so subdodávateľskými spoločnosťami sa tento počet môže zvýšiť takmer na 16000. Postupný nábeh výroby automobilového závodu Volvo je naplánovaný do roku 2026. Na snímke výstavba priemyselného parku vo Valalikoch v okrese Košice-okolie 19. februára 2024. FOTO TASR – František Iván
Neprehliadnite

Investícia Volva môže byť ohrozená. Na Slovensku absentujú zelené zdroje elektriny