Nový škótsky zákon o nenávistných prejavoch Rowlingová vyzvala políciu, aby ju zatkla, občania začali nahlasovať aj samotného premiéra

Michal Lukáč
Michal Lukáč

Nový zákon kriminalizuje také prejavy, ktoré by „rozumná osoba“ mohla považovať za „výhražné alebo urážlivé“. 

Nový zákon kriminalizuje také prejavy, ktoré by „rozumná osoba“ mohla považovať za „výhražné alebo urážlivé“. 

Michal Lukáč

Michal Lukáč

Rowlingová vyzvala políciu, aby ju zatkla, občania začali nahlasovať aj samotného premiéra
Spisovateľka J. K. Rowlingová. Foto: TASR/AP

V pondelok 1. apríla v Škótsku vstúpil do platnosti nový zákon, ktorý kriminalizuje „vyvolávanie nenávisti“ pre vek, postihnutie, náboženstvo, sexuálnu orientáciu alebo transgenderovú identitu.

Trestnými sa prejavy stanú v momente, keď štát usúdi, že by ich „rozumná osoba“ mohla považovať za „výhražné alebo urážlivé“, a keď sa zistí, že páchateľ chcel „vyvolávať nenávisť“. Za porušenie tohto zákona hrozí až sedem rokov odňatia slobody.

Zákon si vyslúžil rad kritických reakcií. J. K. Rowlingová, autorka kultovej knižnej série o Harrym Potterovi, ešte v ten deň na svojom účte na sociálnej sieti X zverejnila príspevok, v ktorom označila 10 mužov, ktorí sa považujú za ženy, za mužov a vyzvala škótsku políciu, aby ju zatkla.

Pred rokom došlo k bezprecedentnému vetu

Najviac pozornosti získala časť zákona, ktorá sa venuje transgenderovej identite. V Škótsku už dlhšie trvá živá debata o tom, ako by mal štát pristupovať k rodovej sebaidentifikácii svojich občanov.

Britská vláda na začiatku roka 2023 po prvýkrát využila svoju právomoc vetovať škótsku legislatívu, a to práve v prípade zákona, ktorý mal skrátením lehôt a znížením minimálneho veku uľahčiť úradnú tranzíciu.

Proti zníženiu vekovej hranice vtedy bolo 62 percent Škótov, pričom 19 percent bolo za. Skrátenie čakacej lehoty podporovala štvrtina Škótov, proti bola polovica. Štvrtina populácie takisto podporovala zmenu pohlavia aj bez diagnózy dysfórie, 39 percent bolo proti a zvyšok na problematiku nemal názor.

J. K. Rowlingová sa obávala vplyvu zákona na debatu práve v tejto oblasti. „Sloboda prejavu a presvedčenia v Škótsku je na konci, ak sa presný opis biologického pohlavia považuje za trestný čin,“ varovala Rowlingová.

„Momentálne som mimo krajiny, ale ak to, čo som tu napísala, bude kvalifikované ako trestný čin podľa podmienok nového zákona, teším sa na to, ako ma zatknú, keď sa vrátim do rodiska škótskeho osvietenstva,“ dodala spisovateľka.

Polícia dostala v súvislosti s Rowlingovej príspevkom tisícky žiadostí, no napokon oznámila, že jej prejav nebol trestný. Rowlingová toto rozhodnutie privítala, no dodala, že takýto prístup vláda musí zaujať ku všetkým ženám kritickým k transgenderovej teórii, nielen k tým bohatým a vplyvným.

Podľa portálu Politico Rowlingovú podporil aj konzervatívny britský premiér Rishi Sunak, ktorý poukázal na „hrdú britskú tradíciu slobody prejavu“.

Občania nahlasujú aj samotného premiéra

Polícia zriadila centrá, v ktorých môžu občania nahlasovať svoje podozrenia na porušenie nového zákona. Ako informovala BBC, počas prvých dní platnosti zákona polícia dostala tisícky podnetov. Veľká časť z nich však bola falošná alebo vysmievajúca sa z nového zákona.

Terčom mnohých sťažností sa stal napríklad samotný premiér Škótska Humza Yousaf, ktorý sa v roku 2020 vo svojom prejave sťažoval na to, že je vo vedúcich pozíciách vo verejnom živote príliš veľa bielych ľudí.

Polícia na tieto podnety už zareagovala vyhlásením, že Yousafove vyjadrenia neporušili zákon. Nový zákon navyše nebude platiť retroaktívne.

Siobhian Brownová, ministerka pre komunitnú bezpečnosť, uviedla, že jedna z falošných sťažností bola podaná pod jej menom a kontaktnými údajmi. Takisto dodala, že sa s novým zákonom spája množstvo dezinformácií a jeho formulácia vytvára „veľmi, veľmi vysoký prah kriminality“.

Škótsky konzervatívny poslanec Murdo Fraser si myslí, že falošné sťažnosti, ktoré sú „masívnym bremenom“, vyvolala samotná polícia spôsobom, akým nový zákon predstavila.

„K tejto záplave viedol spôsob, akým to [nový zákon] polícia komunikovala, keď aktívne povzbudzovala na podávanie sťažností. Uviedla, že prešetrí každú z nich,“ povedal Fraser.

Polícia sa však niektorými podnetmi už aj vážne zaoberala. Jedným z nich boli napríklad grafity v blízkosti premiérovho bydliska, ktoré urážali Yousafa osobne a islam.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia