Rok 2022 bol pre akcionárov Mety sklamaním, zatiaľ čo jej generálny riaditeľ Mark Zuckerberg sníval o alternatívnom svete, do ktorého budú všetci vstupovať cez „čarovné okuliare“.

Meta spálila desiatky miliárd dolárov na vývoj metaverza, ale rozšafné rozhadzovanie peňazí netrvalo dlho. Akcie Mety raketovo vzrástli začiatkom minulého roka, keď M. Zuckerberg vyhlásil, že rok 2023 bude „rokom efektívnosti“. Spoločnosť presadzovala výrazné znižovanie nákladov, vrátane zrušenia tisícok pracovných miest, a zamerala sa na zlepšenie reklamného biznisu prostredníctvom umelej inteligencie. M. Zuckerberg vo februári tohto roku povedal, že má v úmysle naďalej „udržiavať veci zoštíhlené“.

Investori reagovali pozitívne a ocenili Zuckerbergovu iniciatívu zameranú na zníženie nákladov. „Minulý rok sme ukončili náročné prepúšťania a reštrukturalizáciou niektorých tímov,“ povedal M. Zuckerberg. „Keď sme to spravili, jasne som povedal, že to bol začiatok nášho zamerania na efektivitu, a nie koniec. Ďalej pracujeme na sploštení našej organizačnej štruktúry a odstránení niektorých vrstiev stredného manažmentu, aby sme mohli rýchlejšie prijímať rozhodnutia, ako aj na nasadení nástrojov umelej inteligencie, ktoré pomôžu našim inžinierom byť produktívnejší“.

„Meta má príliš veľa výhod na to, aby ich bolo možné spočítať,“ napísali začiatkom apríla analytici spoločnosti Jefferies. Rozhodnutie investovať 27 miliárd dolárov do kapitálových výdavkov v minulom roku pomohlo spoločnosti vyvinúť niekoľko strategických výhod oproti konkurentom.

Analytici Jefferies tvrdia, že rast trhového podielu spoločnosti sa v roku 2024 ešte zrýchli.

Uviedli, že Meta by mohla tento rok získať až 50 percent zo všetkých príjmov z reklamy v odvetví, čo je nárast z 33-percentného podielu, ktorý dosiahla v roku 2023. Predpovedajú, že Meta by mohla, čo sa týka príjmov z reklamy, predbehnúť Amazon. Stalo by sa tak prvý krát od roku 2015.

Vo februári tohto roka Meta vykázala upravený zisk na akciu za štvrtý štvrťrok vo výške 5,33 dolára pri tržbách 40 miliárd dolárov. Pred rokom spoločnosť dosiahla zisk „len“1,76 dolára pri príjmoch 32,2 miliardy dolárov, čo znamená, že tržby medziročne vzrástli o 25 percent a zisk sa strojnásobil.

Cyklista prechádza v New Yorku okolo burzy cenných papierov.
Neprehliadnite

Veľká štvorka môže opäť poblázniť investorov. Morgan Stanley odporúča odchod z USA

Akcie Mety vzrástli tento rok o 50 percent a za posledných 12 mesiacov o 145 percent. Aktuálne sa obchodujú na historických maximách. Od dosiahnutia dna v novembri 2022 na úrovni 90 dolárov vzrástli o takmer 500 percent.

Existuje viacero dôvodov, prečo by fenomenálny rastový príbeh akcií Mety mohol pokračovať. Na druhej strane, dnešný investičný svet je plný nebezpečného hazardu a investori, ktorí stavajú na víťaza si nemôžu byť istí úspechom.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa