Čínska realitná skupina Country Garden nedokáže včas zverejniť svoju správu za finančný rok 2023, v dôsledku čoho hrozí zastavenie obchodovania s jej akciami na burze. Spoločnosť vo štvrtok večer v hlásení pre burzu v Hongkongu uviedla, že vzhľadom na výkyvy v odvetví, ktoré skomplikovali jej podnikanie, zatiaľ nemá k dispozícii všetky potrebné údaje.

Country Garden, kedysi najväčší developer rezidenčných nehnuteľností v Číne podľa objemu predaja, má predložiť svoju výročnú správu do 31. marca. Ide o ďalšiu zlú správu z čínskeho realitného trhu, ktorý zápasí s veľkými problémami. Spoločnosť Country Garden sa nedávno dostala na titulné strany novín, keď zahraničný veriteľ podal na hongkonský súd žiadosť o jej likvidáciu.

Viaceré stavebné koncerny v Číne sú značne zadlžené a nesplácajú svoje záväzky voči veriteľom. Koncom januára hongkonský súd nariadil likvidáciu spoločnosti China Evergrande, najviac zadlženej realitnej skupiny na svete, ktorej záväzky dosahujú v prepočte viac ako 300 miliárd amerických dolárov.

Sektor nehnuteľností sa na výkone druhej najväčšej svetovej ekonomiky podieľa približne jednou pätinou. Keďže ceny a dopyt na trhu klesli, mnohí developeri nemajú peniaze na vyplatenie svojich veriteľov alebo na dokončenie sľúbených projektov. Vláda v Pekingu sa na situáciu snaží reagovať rôznymi opatreniami vrátane zmiernenia úverových podmienok alebo vypracovania zoznamu stavebných projektov, do ktorých môžu banky prednostne investovať.

Ďalšie dôležité správy

Obyvatelia na trojkolke okolo auta s nápisom „Country Garden Homeowners Homeowners Rights Protection Car“, zaparkovaného v blízkosti majiteľov domov kempujúcich mimo rozostavaného projektu Country Garden One World City na okraji Pekingu. (AP Photo/Ng Han Guan)
Neprehliadnite

Čínsky developer Country Garden mešká so splátkou domácich dlhopisov