Založ si blog

Ruža

Ktovie, ako je to s rastlinami a ich „správaním“, či dokážu vnímať naše pocity, komunikovať s nami, vypočuť nás, odpovedať na pozdrav, dať si s nami kávu, zmeniť sa na náš obraz, alebo to píšem ako vtip. Mám vyštudovanú fyziológiu rastlín a tak som utvrdená v tom, že niečo také nie je možné. Napriek vedomostiam nevylučujem možnosť rastlinných „snáh“ prekvapiť človeka, veď takisto majú slávne iónové kanály v bunkových a medzibunkových priestoroch. Práve iónové kanály a ich nepretržitá celoživotná prevádzka môžu napríklad za našu pamäť. „Pouhá“ výmena kľúčových katiónov a aniónov v bunkách a mimo nich môže za všetko… áno, „všetko je chémia“ a my sme chodiace chemické monopolné továrne.

Rozprávky (ako aj bájky) sú užitočné pomôcky a psychologické knižky niektoré z nich interpretujú veľmi zaujímavo (Narcismus – vnitřní žalář od Heinz-Petra Röhra, Porozprávam ti od Jorgea Bucaya). Ak nepočítam Fantaghiro, z klasických rozprávok vždy sa mi najviac páčila rozprávka o Šípovej Ruženke, keďže Dievčatko so zápalkami končí tragickejšie. Šípová Ruženka mi príde takisto tragická, lebo spať sto rokov znamená byť sto rokov v base, zmeškať vlastný život a bavíme sa tu o čase, ktorý je pre mňa celoživotným fenoménom. Ďalšou je Peter Pan, opäť príbeh s odkazom na čas, ktorý dokonca spodobňuje krokodíl Tik Tok.

Kde bolo, tam bolo, bola raz hromada chorých lístkov. Pokrývala ich biela jemná pleseň. Napadnuté listy pochádzali z bežného nemeckého obchodného reťazca, vlastne to bola bežne zakúpená ruža, ktorej do mesiaca odpadli všetky ruže a zostali na mňa zízať iba listy. Cez zimu som jej strihla listy a dúfala, že bude zdravá. Nie, bola chorá a pleseň sa držala listov a kýptikov listov tak silno, ako mňa sa držia nie najpríjemnejšie pocity. Kliešte vyciciavajúce energiu. Nikdy sa mi nestalo, aby znovu zakvitla bytová ruža vypestovaná v ktovieakých podmienkach, naopak spoľahlivo odišla celá. Nuž, ako som sa vrátila zo Srí Lanky, o okno sa opierala veľká ružová ruža. Napriek tomu, že je napadnutá a listy sú choré, v tejto chorobe vykvitla tučná najružovejšia ruža ruží. Po vyše troch mesiacoch… Za tri týždne môjho šťastného trávenia času s úžasnými ľuďmi, pri ktorých som mala pocit, že som dobre pohnojená srílanskou stravou, zavlažovaná mliekom Kotmale, pestovaná zážitkami, milovaná a chránená. A za to všetko som bola nesmierne vďačná… Chorobu máme s ružou podobnú, myslím, že aj vo mne je okrem dobre fungujúcich iónových kanálov akási pleseň. Plesnivá som ako Šípová Ruženka, pavučinu bežne zo seba stieram, pavučinu mám už aj v mozgu. Strhávam ju z neurónov a spomínam na svoje zážitky z paliatívnej starostlivosti, keď si čítam o budhistickom výklade smrti, ktorá môže znamenať náramne veľké dobrodružstvo! (Peter Pan)

Rozkvitnutá ruža vo vlastnej chorobe nie je jediným zaujímavým príbehom, ktorý sa mi stal v pestovateľskej kariére. Ako to s rastlinami v skutočnosti je a do akej mieri môžu odrážať náš život, prístup k životu, našu povahu, to je občas aj pre mňa záhada.

Nevďačnosť je prirodzená ako burina. Vďačnosť je ako ruža. Je potrebné ju hnojiť, zavlažovať, pestovať, milovať a chrániť. (D. Carnegie, Buddhismus II)

Jeden deň mnohorukého človeka

21.04.2024

Pracoval za malý honorár, čiže za honorár, ktorý nutne potreboval na vydržiavanie rodiny a na to, aby vôbec mohol pracovať. Okrem toho nikdy nikomu neodoprel pomoc a vždy podal pomocnú ruku chudobnému maliarovi; veril prostou, nábožnou vierou predkov, a možno preto tváre, čo zobrazoval, dostávali samy od seba ten velebný výraz, o ktorý sa márne usilovali najskvelejšie [...]

Sedem top zážitkov na Srí Lanke

24.03.2024

Highlight 1: Doprava Rachotiaci starý autobus s blikotajúcimi obrázkami Budhu, plyšovým tyrkysovým poťahom a množstvom farbistých ozdôb, umelých kvetov, plyšových hračiek, pružín a jednej hompáľajúcej sa Rubikovej kocky predstavuje štandardne vybavenú pojazdnú diskotéku s repertoárom indických pesničiek na ostrove Srí Lanka. Disku preruší iba ak ďalší mobilný [...]

Život v prítomnosti podľa Srílančanov

22.03.2024

Z radosti rodí sa žiaľ, z radosti rodí sa strach. Kto sa oslobodí od radosti, nepozná žiaľ ani strach. Dhammapadam Hľadanie radosti Srílanská rozprávka začína spomienkou na milovaného spisovateľa N. V. Gogoľa, ktorý mi vždy prihodí do života tých správnych ľudí. Už pred rokmi som spoznala úžasnú rodinu z Ukrajiny. Kolesnikovci mi splnili životný sen, navštívila [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.