Huliak tvrdí, že populácia medveďov sa zdvojnásobuje každé tri roky, Wiezik verí exaktnej vede. Zásahový tím však obaja vnímajú ako odpoveď

ta3/Katarína Žgrlíková
28.3.2024 21:38

Má prednosť ochrana ľudí, alebo zvierat? Ako zabezpečíme, aby sa ústavná streľba medveďov nezmenila na sústavnú streľbu našich predátorov? V štúdiu ta3 sa v Téme dňa rozprávali Rudolf Huliak a Michal Wiezik.

20240328 - TEMA-DNA
ta3

Vážne útoky medveďov na ľudí v Demänovskej doline a Liptovskom Mikuláši budú mať ústavnú dohru. Strieľať medvede by malo byť možné už 500 metrov od obcí a miest. Minister Tomáš Taraba to chce schváliť ústavným zákonom aj za pomoci časti opozície. Práve s ňou sa však sporí o tom, či pri Liptovskom Mikuláši zastrelili toho správneho medveďa.

Zabili správneho medveďa?

Rudolf Huliak potvrdil, že medveď bol stotožnený na základe biometrických údajov. Wiezik toto tvrdenie spochybňoval. Prekvapilo ho, že medveď bol nakoniec medvedica, ktorá podľa hľadaných údajov bola nakoniec menšia. Hovorí, že chýba aj fotodokumentácia a biometria zabitého medveďa. Europoslanec spomenul, ako v obci našli rozhádzané papiere s údajmi medveďa.

“My už nebudeme robiť pred vami zo seba šašov,“ bránil sa Huliak. To, že našli papiere sa podľa poslanca stalo tak, že muž, ktorý tri dni nespal, položil dokumentáciu na auto, zahovoril sa s niekým a papiere tam zabudol. Bolo mu to trápne a ospravedlnil sa za to. Huliak si myslí, že je nevhodné robiť si posmech z ľudí, ktorí slúžia občanom.

Nezhody v odhade populácie

Huliak očakáva, že s príchodom teplého počasia sa budú útoky a prieniky do intravilánov stupňovať. “Ako vieme, každé tri roky sa populácia medveďov sa zdvojnásobuje,“ tvrdil Huliak. Narušila sa hierarchia u medveďa hnedého. Už sa nepári len alfa samec s alfa samicou. “Ochrana majetku a ľudí je niekde úplne inde pre pána Hojsíka, Wiezika a spol., ktorí si idú tvrdo svoje, že by sa to (medveď pozn. red.) malo za každú cenu chrániť,“ povedal Huliak.

“Vy ste môj hovorca?“, oponoval Wiezik, a povedal, že nič také nikdy nepovedal. Huliak pokračoval a uviedol, že útoky medveďov sa prestali riešiť s nástupom Budaja.

Wiezik sa vyjadril, že s ním nemajú nič spoločné, v tom období boli mimoparlamentnou stranou.

Hostia v Téme dňa sa nevedeli zhodnúť na počte medveďov na Slovensku. Štúdia z Karlovej univerzity odhaduje populáciu na Poľane okolo tristo medveďov. Iná metodika odhaduje 400 kusov. Wiezik spomenul, že podľa Huliaka je tu 5-tisíc medveďov, čo je podľa neho absurdný predpoklad. “Ja verím vede, neverím sociálnym sieťam, veda je v tomto smere exaktná,“ povedal Wiezik.

Zásahový tím ako riešenie

Jediným legálnym riešením útokov šeliem je zásahový tím, myslí si europoslanec. Je presvedčený, že rozšírenie a dôkladné vyškolenie tímu je jedinou možnosťou, ktorú máme. Huliak povedal, že je v tíme len 29 ľudí, ktorí však nemajú skúsenosti, a že tam “boli ženy, ale ukázalo sa, že sú asi najfunkčnejšie v tých zásahových tímoch“. Taký malý tím podľa neho nemá kapacitu na vyriešenie problému so šelmami. Myslí si, že tímy treba rozšíriť a vycvičiť a je to jediná legislatívna možnosť.

Pozrite si celú diskusiu vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok