Konečne debata! Rozhlasovo-televízny duel prezidentských kandidátov ukázal, že predvolebná diskusia nemusí byť nudná

Nemastná-neslaná kampaň, akej sme boli svedkami pred prvým kolom prezidentských volieb, je minulosťou. Vo štvrtkovej diskusii RTVS si dvaja hlavní kandidáti nič nedarovali. Ostrý, no vecný súboj, v ktorom najmä Ivan Korčok nenechal na súperovi ani nitku suchú, mal spád. Peter Pellegrini sa snažil útoky opätovať, no nie vždy bol taký presvedčivý ako jeho oponent. Ku kvalite debaty prispel najmä výkon moderátorky Karolíny Lacovej. RTVS tak odčinila svoj „hriech“ z prvej veľmi „jalovej“ superdebaty, z ktorej si divák nič neodniesol.

28.03.2024 21:00
debata (95)

Samozrejme, je rozdiel keď diskutujú dvaja ľudia, ktorí majú čo povedať, lebo chcú voľby naozaj vyhrať, ako keď dostane priestor 10 rôznych politikov a časť z nich nemá iný cieľ ako verejne exhibovať. Navyše keď moderátori zakázali diskutujúcim navzájom reagovať, výsledkom bolo 10 nudných monológov.

Nič také nehrozilo v prípade relácie Z prvej ruky – špeciál. Rozhlasovo-televízny duel mal nielen dobrú formu ale aj rozsah. Hodinová diskusia je absolútne postačujúca. A hoci rovnaký formát mohol divák sledovať pred prvým kolom aj na TV Markíza, teraz debata nebola taká mdlá a medzi obomi kandidátmi to občas aj poriadne zaiskrilo.

Ku kvalite debaty prispel najmä výkon moderátorky Karolíny Lacovej. RTVS tak odčinila svoj „hriech“ z prvej veľmi „jalovej“ superdebaty, z ktorej si divák nič neodniesol.

Hneď v úvode sa strhla slovná prestrelka o to, kto komu slúži. Pellegrini obvinil Korčoka, že celú svoju kariéru len slúžil iným a že on, na rozdiel od neho sa osamostatnil od Fica, čo však bola prihrávka na smeč oponentovi, ktorý mu pripomenul, že prečo sa potom vrátil späť: „Idete chrániť vládu Roberta Fica, ja by som chcel chrániť Slovensko.“ Korčok zasadil Pellegrinimu tvrdý úder, keď opakovane použil slovné spojenie, že „slúži svojmu politickému stvoriteľovi.“

Pellegrini mu oponoval, že on kandiduje za prezidenta preto, aby Slovensko ochránil pred „skrachovancami“, ktorí boli počas volebnej noci v Korčokovej centrále, a mal na mysli Mikuláša Dzurindu a Eduarda Hegera. Na čo mu Korčok odpovedal, že najlepší spôsob ako ochrániť súčasnú koalíciu je zotrvať na svojom poste.

Apropo, keď už je reč o postoch. Moderátorka Karolína Lacová predsedovi Národnej rady adresovala otázku, či v kampani nevyužil vo svoj prospech svoju funkciu, na čo Pellegrini reagoval slovami, ktoré asi pobavili mnohých: „Ja musím pracovať! Ja nemôžem teraz kampaňovať od rána do večera (…) ja popri tom musím vykonávať aj prácu, ktorá vyplýva z pozície predsedu parlamentu.“ Nuž pravdou je, že Pellegrini sa pokojne mohol vzdať funkcie a mohol si užívať „luxus voľného času“ a sústrediť sa len na kampaň Taktne však zamlčal, že z pozície šéfa NR SR sa robí kampaň oveľa pohodlnejšie, napr. keď sa ukáže pred televíznymi kamerami ako prestriháva pásku na novom moste cez Ipeľ spolu so šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóom, však áno…

V debate zaznelo ešte viacero zaujímavých vyjadrení, no do komentára sa všetky nezmestia.

Preto by bolo v krátkosti vhodné spomenúť najväčšie prešľapy oboch kandidátov. Peter Pellegrini rozhodne prekvapil, keď sa prihlásil k Štefanovi Harabinovi. Je zrejmé, že chce osloviť jeho voličov, no povedať, že sa zhodujú na národnoštátnom záujme, je prisilná káva. Vystúpenie z EÚ a NATO nie je a nemôže byť v záujme Slovenska!

Najväčšie faux pas vyrobil Ivan Korčok, keď opakovane zahriakol moderátorku, že je to jeho čas on ho chce využiť. Bolo to veľmi hrubé a nehodné diplomata s dlhoročnou praxou.

Samozrejme nervy pracujú, nervozita stúpa, ale práve v takýchto vypätých okamihoch sa ukazuje skutočný charakter človeka.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #prezidentské voľby 2024