Diplomacia a LGBT kampane Už žiadne dúhové vlajky na amerických veľvyslanectvách, rozhodol dodatok k rozpočtu USA

Michal Lukáč
Michal Lukáč

Dodatok do finálnej verzie zákona o rozpočte po dlhom rokovaní dostali republikáni. Biely dom sa voči tomu ohradil.

Dodatok do finálnej verzie zákona o rozpočte po dlhom rokovaní dostali republikáni. Biely dom sa voči tomu ohradil.

Michal Lukáč

Michal Lukáč

Už žiadne dúhové vlajky na amerických veľvyslanectvách, rozhodol dodatok k rozpočtu USA
Foto: FB/U.S. Embassy Slovakia

Americké ambasády nemôžu vyvesovať iné vlajky ako tú americkú, uvádza sa v dodatku k rozpočtu, ktorý v piatok na poslednú chvíľu podpísal prezident Joe Biden, informoval portál The Hill.

To, že peniaze daňových poplatníkov nemôžu ísť na iné vlajky ako americké s výnimkou vlajok jednotlivých amerických štátov a území a vlajok vyvesených na podporu vojenských zajatcov, do konečného znenia podpísaného rozpočtu po dlhom rokovaní dostali republikáni.

„Medzistranícky zákon o rozpočte, ktorý som práve podpísal, udržiava vládu otvorenú, investuje do amerického ľudu a posilňuje naše hospodárstvo a národnú bezpečnosť,“ uviedol Biden v tlačovom vyhlásení podľa Fox Business.

„Táto dohoda predstavuje kompromis, čo znamená, že ani jedna strana nedostala všetko, čo chcela,“ dodal.

Podľa denníka Echo sa Biely dom krátko po podpísaní rozpočtu ohradil proti danému dodatku. „Prezident Biden sa domnieva, že bolo nevhodné zneužiť proces, ktorý je základom fungovania vlády, na presadzovanie politiky zameranej na LGBTQI+ Američanov,“ uviedol.

Dodal tiež, že sa tento zákon súčasná administratíva v spolupráci s Kongresom pokúsi zrušiť a že nemá žiaden vplyv na LGBT zamestnancov veľvyslanectiev.

Začalo sa to počas vlády Obamu

Brandon Wolf, hovorca organizácie Human Rights Campaign lobujúcej za práva LGBT ľudí, tvrdí, že schválený zákon nemá žiaden vplyv na iné vystavenia dúhových vlajok alebo hosťovanie podujatí súvisiacich s pochodmi Pride alebo s témou LGBT všeobecne.

Podobných opatrení sa republikáni do finálnej verzie 1 012-stranového dokumentu vraj pokúšali dostať viac ako 50. Pri schvaľovaní rozpočtu ministerstva obrany sa minulý rok o niečo podobné pokúšal republikán Ralph Norman, s tým rozdielom, že otvorene hovoril o potrebe potlačenia vystavovania dúhových vlajok na budovách amerických vojenských základní.

Prax vyvesovania dúhových vlajok na amerických veľvyslanectvách sa začala počas vlády prezidenta Baracka Obamu. Počas prvých šiestich rokov tohto prezidenta vo funkcii ministerstvo zahraničia na podporu LGBT v zahraničí vyčlenilo 700 miliónov dolárov.

Používanie dúhových vlajok na budovách ambasád v roku 2019 zakázal prezident Donald Trump, no v roku 2021 ho obnovil prezident Joe Biden.

Prax miestami viedla k ostrej reakcii

Veľvyslanectvá rozličných krajín na Slovensku Dúhový Pride podporujú už tradične. Minulý rok si americké veľvyslanectvo v Bratislave túto akciu okrem vyvesenia dúhovej dekorácie pripomenulo aj veľkoplošnou farebnou projekciou.

Táto prax sa však nestretla všade s pochopením a v niektorých krajinách dokonca vyvolala protireakciu v podobe sprísnenia legislatívy týkajúcej sa LGBT ľudí, upozornilo Echo.

Nigéria napríklad v roku 2014 jednomyseľne schválila zákon trestajúci verejnú homosexuálnu aktivitu alebo vzťah štrnástimi rokmi vo väzení. Ide o prvý zákon od nastolenia demokracie v roku 1999, ktorý bol prijatý tak jednoznačne. Pritom v roku 2005, keď bol po prvýkrát predložený, si nenašiel veľkú podporu a mnohí za príčinu zmeny verejnej mienky považujú práve tlak USA.

„Teraz sa stáva, že homosexuálov napádajú a strkajú na ulici. Tomu všetkému sa dalo predísť. Hovoril som to i súkromne americkým diplomatom – spôsobuje to viac škody ako úžitku. Nemali by ste s dobrým úmyslom škodiť spoločenstvu, ktoré chcete chrániť,“ uviedol Chidi Odinkalu, predseda Nigérijskej komisie pre ľudské práva.

V súčasnosti je homosexualita trestná približne v polovici afrických štátov, dodáva Echo.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia