Sezónne alergie, čo treba o nich vedieť a ako ich liečiť?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sezónne alergie, čo treba o nich vedieť a ako ich liečiť?
Ilustračné foto: www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Sezónne alergie na peľ, bežne známe ako senná nádcha, postihujú milióny ľudí po celom svete. Prejavujú sa nepríjemnými príznakmi, ako sú kýchanie, slzenie očí a upchatý nos. Tieto symptómy môžu nastať sezónne alebo počas celého roka, pričom hlavnými spúšťačmi sú určité rastliny. Pre efektívne zvládnutie sennej nádchy treba vedieť, čo vlastne peľ je a kedy sa stáva alergénom.

Čo je peľ a aký býva jeho vplyv na alergie

V prípade peľu ide o jemný prášok produkovaný stromami, kvetmi, trávami a burinami. Zohráva kľúčovú úlohu pri rozmnožovaní rastlín tým, že oplodňuje iné rastliny toho istého druhu. Avšak býva tiež hlavnou príčinou alergií u mnohých z nás. Keď ho ľudia s citlivosťou na peľ vdychujú, imunitný systém ho nesprávne identifikuje ako škodlivú látku, čo vedie k alergickej reakcii. Táto reakcia zahŕňa produkciu histamínu a iných chemikálií, čo spôsobuje symptómy, ako sú tvorba hlienu, kýchanie, tlak v dutinách a svrbenie očí.

Typy alergií na peľ

Peľ, ktorý môže spustiť alergické reakcie, uvoľňuje niekoľko druhov rastlín. Medzi najčastejšie patrí:

  • Brezy: Významný zdroj vzdušných alergénov na jar, uvoľňujúci milióny zŕn peľu.
  • Duby: Peľ z dubov je síce alergénny iba mierne, ale môže zostať vo vzduchu dlhšie, čo spôsobuje dlhšie trvajúce symptómy.
  • Tráva: Medzi významný zdroj alergénov patria aj rôzne typy tráv. Alergia na ne sa prejavuje najmä počas jari a leta.
  • Ambrózia: Burina produkujúca obrovské množstvá peľu na začiatku jesene, známa svojou schopnosťou cestovať na veľké vzdialenosti a prežiť miernu zimu.

Symptómy a diagnostika

Symptómy alergie na peľ zahŕňajú od nádchy a tečúceho nosa až po svrbenie a slzenie očí a kašeľ. Sezónnu nádchu môže diagnostikovať alergológ na základe kombinácie hodnotenia anamnézy, testov pichnutím alergénov do kože a niekedy aj krvných testov. Tieto metódy pomáhajú identifikovať špecifické alergény spôsobujúce vaše symptómy.

Ako liečiť alergiu na peľ

Hoci vyhnúť sa úplne alergénu býva ťažké, niekoľko stratégií môže pomôcť zmierniť nepríjemné prejavy tejto zdravotnej komplikácie. Tu je niekoľko spôsobov:

Lieky

Dostupné sú rôzne lieky bez lekárskeho predpisu (OTC), ako sú antihistaminiká, dekongestíva a kombinované lieky, ktoré môžu ponúknuť úľavu od symptómov. Antihistaminiká fungujú blokovaním histamínu, čím znižujú kýchanie, svrbenie a výtok. Dekongestíva pomáhajú zmierniť upchatý nos. Pred začatím akejkoľvek novej liečby sa však vždy poraďte s odborníkom, aby ste si overili, že je pre vás vhodná.

Injekcie proti alergii

Pre tých, ktorých symptómy nezmierňujú OTC lieky, môžu byť možnosťou injekcie proti alergii (imunoterapia). Táto liečba zahŕňa pravidelné injekcie alergénu, pričom dávka sa postupne zvyšuje. Imunoterapia pomáha zmeniť odpoveď imunitného systému na alergén, čo potenciálne poskytuje dlhodobú úľavu od symptómov alergie.

Sezónna nádcha
Foto: www.ioy.sk

Ďalšie overené rady, ako žiť s alergiou

Zmierniť nepríjemné symptómy sezónnej nádchy pomáha aj niekoľko nasledujúcich tipov:

  • Použitie slaného spreja na vyčistenie peľu z nosných priechodov.
  • Po príchode z vonkajšieho prostredia pomáha osprchovať sa a dať si čisté oblečenie.
  • Počas vysokých koncentrácií peľu nevetrať a používať klimatizáciu.
  • Príznaky alergie zmierňuje i použitie čističky vzduchu.
  • Vhodná strava a užívanie tých správnych doplnkov stravy

K zlepšeniu zdravotného stavu alergikov a k zmierneniu symptómov pomáha i vhodná strava. Najmä tie potraviny, ktoré obsahujú kvercetín – flavonoid so silnými antioxidačnými účinkami. Kvercetín je účinné prírodné antihistaminikum, ktoré nájdete v superpotravinách, ako je napríklad brokolica, listová zelenina, bobuľové ovocie či paradajky. Jeho vysoký podiel sa ukrýva však aj v prírodnom výživovom doplnku ioy. BOOST, ktorý pomáha pri sezónnej nádche, je prospešný pre zdravie dutín a dýchacích ciest, proti zápalom či vírusovým ochoreniam, pri alergiách a tiež pri histamínovej intolerancii.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať