Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Baví vás psychológia? Tieto knihy odporúčajú naši odborníci

Andrea Fedorovičová

Nalaďte sa na ich vlnu a doplňte si knižnicu o tituly zamerané na traumu či rodičovstvo.

Psychologička Michaela Vargová, psychológ Marek Madro a psychologička Marcela Hrapková. Zdroje: ENEF Consulting, archív MH

Psychologička Michaela Vargová, psychológ Marek Madro a psychologička Marcela Hrapková. Zdroje: ENEF Consulting, archív MH

Radi sa vŕtate v psychologických textoch a počúvate podcasty s psychologickou tematikou? V poslednej časti našej série vám prinášame niekoľko tipov na knižky priamo od trojice psychológov.

Michaela Vargová

Psychologička so zameraním na rodičovstvo, vzťahy a podporu zamestnancov

Tipy na knihy od psychologičky Michaely Harvanovej. Zdroj: koláž AF

Tipy na knihy od psychologičky Michaely Vargovej. Zdroj: koláž AF

Ktorá knižka vás v poslednom čase najviac zaujala?

Najviac ma v poslednom čase zaujal Sen o úplnosti od Kataríny Melovej. Je to kniha určená rodičom a deťom, ktorá hovorí o snoch. Zdá sa mi, že takých kníh nie je až tak veľa. Dáva rodičom praktický návod, ako môžu pracovať s detskými snami, aj s takými, ktoré nie sú úplne príjemné, objavuje sa v nich strach alebo iné, nie celkom pozitívne emócie. Páči sa mi, že knižka sleduje konkrétny príbeh, rodičia ju teda môžu čítať deťom ako rozprávku a zároveň môžu spolu s deťmi pracovať na ich snoch a aj na tých vlastných. Bonusom je, že je to vizuálne veľmi pekná a ľúbivá knižka, autorka ju ilustrovala vlastnými linorytmi. Nie je ani zbytočne dlhá a zdá sa mi jasne uchopiteľná.

Z tých novších je aj knižka Dohodnime sa, ktorú napísala Ida Želinská a Jana H. Hoffstädter. Napadla mi hlavne preto, lebo sa venuje téme, s ktorou sa často stretávam pri práci s rodičmi. Je o rozchode alebo rozvode a je určená rodičom aj deťom. Jedna časť je akoby príručkou na férový rozvod. Poradí rodičom, na čo si majú dať pozor a objasní kroky, ktoré by mali pri rozchode a po ňom urobiť. Nasmeruje ich a dá im konkrétne tipy, aby sa v tejto zložitej a pre mnohých celkom novej situácii dokázali čo najlepšie zorientovať.

Druhá časť knihy prináša zasa príbehy detí. Myslím si však, že je určená nielen deťom, ale primárne rodičom. Sú v nej príbehy detí rôzneho veku, ktoré zažívajú široké spektrum pocitov. Rodičia tieto príbehy môžu čítať spolu s deťmi, ktoré sa v týchto príbehoch môžu nájsť, a rodičia si vďaka tomu môžu lepšie uvedomiť, čo ich deti prežívajú. V tejto časti sú takisto dobré tipy. Autorky čitateľom radia, ako pracovať s pocitmi detí a ako ich konštruktívne uchopiť.

Ktorá psychologická knižka určite nesmie chýbať vo vašej knižnici?

V knižnici mám viacero kníh, ktorých by som sa nechcela vzdať. Jednou takouto výnimočnou knižkou je aj Raising parents, raising kids od Dawn Menkenovej. Už názov napovedá, o čom kniha je. Vychovávame deti, ale vychovávame aj nás samých ako rodičov – stať sa rodičom je proces. Knižka vysvetľuje, ako môžu rodičia pracovať so sebou a so svojím prežívaním. Sú v nej cvičenia, vďaka ktorým môžu rodičia získať obraz o tom, akí sú, aké majú postoje, ako narábajú s mocou vo vzťahoch či ako riešia konflikty.

V knižke je viacero výchovných a sebaregulačných námetov, ale jej základnou myšlienkou je, že sme v tom spolu s našimi deťmi, a tak, ako my vychovávame ich, aj ony vychovávajú nás. To, aké deti sa nám narodia a aké témy prinášajú, je pre mnohých rodičov často veľkou výzvou, no práve vďaka tomu máme možnosť posunúť sa ďalej. Deti môžu byť na tejto ceste našimi spojencami.

Ktorú psychologicky ladenú knižku by ste odporučili mladému publiku?

Mladým by som dala určite do pozornosti knižku Lekce chemie od Bonnie Garmusovej. Existuje podľa nej aj seriál. Rozpráva príbeh o láske, no dotýka sa aj tém, ktoré sú teraz v našej spoločnosti veľmi aktuálne. Dej knihy sa odohráva v polovici minulého storočia v Amerike a venuje sa odlišnostiam v právach a privilégiách, ktoré majú v rovnakej spoločnosti rôzni ľudia. Prináša príbeh vedkyne, ktorá sa musí len preto, lebo je žena, vyrovnávať s množstvom obmedzení. No nie je tam zachytená len mužsko-ženská dynamika, kniha sa nezaoberá len právami žien, ale právami celkovo. Paralelný príbeh sa dotýka aj komunity diskriminovaných farebných ľudí.

Hlavným odkazom knihy a seriálu pre mňa je, že si dnes mnohí len málo uvedomujeme, aké máme privilégiá. Aj keď k tej diskriminovanej menšine nepatrím, mala by som sa zo svojej pozície zaujímať o tých, ktorí do nej patria.

Marek Madro

Psychológ so zameraním na krízové situácie a pomoc mladým, zakladateľ internetovej poradne IPčko.sk

Tip na knihu od psychológa Mareka Madra. Zdroj: koláž AF

Tip na knihu od psychológa Mareka Madra. Zdroj: koláž AF

Psychológ Marek Madro čitateľom a čitateľkám v diskusnej relácii RTVS Večera s Havranom z utorka 6. februára 2024 odporúča knihu Toto mali čítať naši rodičia (a naše deti sa potešia, ak si to prečítame my) Philippy Perryovej. „Je to knižka o tom, ako si vzorce správania našich rodičov neprenesieme na výchovu našich vlastných detí,“ priblížil psychológ.

Marcela Hrapková

Tipy na knihy od psychologičky Marcely Hrapkovej. Zdroj: koláž AF

Tipy na knihy od psychologičky Marcely Hrapkovej. Zdroj: koláž AF

Psychologička so zameraním na traumy, zakladateľka platformy Nová psychológia

Ktorá knižka vás v poslednom čase najviac zaujala?

Určite by som čitateľom dala do povedomia niekoľko knižiek o vzťahoch s toxickými osobnosťami. O vzťahu s toxickým intímnym partnerom pojednáva napríklad kniha Psychopat ve vaší posteli od Jacksona MacKenzieho. V českom preklade vyšli aj ďalšie výborné tituly na túto tematiku, buď o vzťahoch s toxickými partnermi, alebo s toxickými rodičmi. Nedávno som natrafila na knihu It’s Not You Identifying Narcissistic americkej psychologičky a expertky Ramani Darvasulouovej, tiež na tému patologických osobností. Odporúčam.

Ktorá psychologická knižka určite nesmie chýbať vo vašej knižnici?

Rozhodne nesmie v mojej knižnici chýbať knižka Body Keeps Score Healing Trauma (v slovenskom preklade Telo si pamätá) od Bessela van der Kolka, M. D. Je to kniha o traume ako o spoločnej príčine našich psychologických, fyzických a rodinných problémov a ochorení a ako nás to, čo sme zažili v detstve, ovplyvňuje v dospelosti.

Ktorú psychologicky ladenú knižku by ste odporučili mladému publiku?

Mýtus normálnosti od Gábora a Daniela Matéovcov. Knižka je o živote v toxickej spoločnosti a o tom, akí sme chorí z toho, čo je v spoločnosti považované za normálne.

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky