Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

Americký súd dnes odsúdil zakladateľa a bývalého šéfa skrachovanej kryptomenovej burzy FTX Sama Bankmana-Frieda na 25 rokov väzenia, uviedli agentúry. Porota už vlani v novembri uznala tridsaťdvaročného Bankmana-Frieda vinným zo sprenevery, ktorú úrady označili za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

28.03.2024 17:13 , aktualizované: 17:41
FTX Bankman Fried Foto: ,
Zakladateľ FTX Sam Bankman-Fried opúšťa federálny súd v stredu 26. júla 2023 v New Yorku.
debata (5)

Podľa prokuratúry Bankman-Fried pripravil klientov, investorov a veriteľov o viac ako desať miliárd dolárov, napísala agentúra AP. Prokuratúra pre zakladateľov FTX navrhovala trest vo výške 40 až 50 rokov väzenia, zatiaľ čo jeho obhajcovia označovali za adekvátny trest vo výške do šiestich a pol roka väzenia.

Bitcoinový ošiaľ: Je investícia do kryptomien hazardom alebo cestou k zbohatnutiu?
Video

Bankman-Fried podľa prokuratúry nezákonne používal peniaze klientov FTX na vlastné účely, vrátane nákupu luxusných nehnuteľností v Karibiku. "Obeťami obžalovaného sa v priebehu niekoľkých rokov stali desaťtisíce ľudí a firiem z niekoľkých svetadielov. Ukradol peniaze, ktoré mu klienti zverili. Klamal investorom, posielal sfalšované dokumenty veriteľom, pumpoval milióny dolárov v podobe nezákonných darov do nášho politického systému a podplácal zahraničných činiteľov. Každý z týchto zločinov si zaslúži dlhý trest,“ cituje AP z vyhlásenia prokuratúry.

Spoločnosť FTX bola pred svojim kolapsom druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete a pre milióny ľudí bola vstupnou bránou na trh s digitálnymi aktívami. Firma požiadala o bankrotovú ochranu pred veriteľmi v novembri 2022. Začiatkom tohto roka oznámila, že upustila od snáh o obnovenie prevádzky svojej kryptomenovej burzy. Namiesto toho sa rozhodla zamerať na likvidáciu svojich aktív a vrátenie finančných prostriedkov zákazníkom.

Bitcoin / Kryptomena / Čítajte viac Zakladateľa tureckej burzy kryptomien odsúdili "iba" na 11 196 rokov väzenia
5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sprenevera #kryptomeny #FTX