Nemecko dalo vlani v polovici apríla po 62 rokoch definitívnu bodku za jadrovou energetikou. V podstate tak došlo do cieľa línie, ktorú si nastavilo po tragických udalostiach v jadrovej elektrárni vo Fukušime v marci 2011. O pár mesiacov neskôr, v auguste toho roku nadobudla účinnosť novela nemeckého zákona o jadrovej energetike. Ňou vtedajšia vláda pod vedením Angely Merkelovej dala jasne najavo, že Nemecko do budúcnosti s jadrovou energiou nepočíta.

Vlani preto Nemci ukončili prevádzku posledných troch atómových elektrární v krajine – Emsland v Dolnom Sasku, Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku a Isar 2 v Bavorsku.

Nemci pociťujú cenu za zelenú politiku na vlastnej koži. Firmy prepúšťajú alebo zvažujú odchod
Neprehliadnite

Nemci pociťujú cenu za zelenú politiku na vlastnej koži. Firmy prepúšťajú alebo zvažujú odchod

Demontáž a kritika

Pred pár dňami, 21. marca, udelilo bavorské ministerstvo životného prostredia súhlas na odštartovanie demontáže elektrárne Isar 2. Postupuje tak podľa nemeckého zákona o jadrovej energetike, informuje portál World Nuclear News.

Bavorský rezort v tomto momente už nemôže postupovať inak. No bavorský minister životného prostredia Thorsten Glauber odstavovanie jadrových elektrární v súčasných nestabilných časoch považuje za nesprávny krok.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa