Oceliarska spoločnosť Liberty Steel, ktorej vlastníkom je britský podnikateľ indického pôvodu Sandžív Gupta, podpísala s veriteľmi v Británii rámcovú zmluvu o zvýšení kapitálu. To jej otvára cestu pre reštrukturalizáciu tamojšieho podnikania. Vyplýva to z jej štvrtkového oznámenia.

Liberty Steel je súčasťou Guptovho rodinného konglomerátu GFG Alliance, ktorý refinancuje svoje podnikanie v oceli, hliníku a v energetike po tom, čo v marci 2021 skrachovala spoločnosť Greensill Capital. Na ňu sa GFG spoliehala pri financovaní svojich obchodných aktivít.

Zvýšenie kapitálu zahŕňa emisiu dlhopisov za 350 miliónov dolárov, ktorú vydá jedna z austrálskych divízií skupiny prostredníctvom spoločnosti Jefferies, a úver 350 miliónov dolárov krytý aktívami so stanovenou dobou splatnosti a poskytnutý spoločnosťami BlackRock a Silver Point Finance. Dohoda s veriteľmi sa týka predovšetkým dlhu britských podnikov a umožní spoločnosti Liberty konsolidovať jej britské oceliarne do nového subjektu s jednoduchšou štruktúrou.

Liberty má v Británii deväť závodov. V rámci plánu chce zdvojnásobiť taviacu kapacitu v závode v Rotherhame v severnom Anglicku na dva milióny ton ročne. Vlani v januári pre vysoké ceny energií Liberty pozastavila prevádzku v dvoch britských závodoch a znížila produkciu v Rotherhame. Liberty vlastní tiež podniky v Európe, Austrálii a v Spojených štátoch.

Súčasťou Liberty Steel je od roku 2019 Liberty Ostrava. Skupina ostravskú firmu kúpila od konkurenčného výrobcu ocele ArcelorMittal. Liberty Ostrava už dlhšie čelí poklesu dopytu a nie je schopná platiť záväzky. Väčšina zamestnancov je tak od vlaňajšieho decembra doma, keďže dodávateľ kvôli dlhu zastavil huty dodávky energií. Liberty už predložila veriteľom reštrukturalizačný plán.

Ďalšie dôležité správy

Aktuálna podoba oceliarní U.S. Steel Košice
Neprehliadnite

Taliansko uvalilo nútenú správu na oceliareň ADI. Jej majoritným akcionárom je ArcelorMittal