28.3.2024 16:34 | Elektromobily
Video

Lacnú Teslu vraj strčí do vrecka: Xiaomi uviedlo svoj prvý elektromobil (+živé foto aj video)

Zdroj: Živě.cz

Čínsky gigant Xiaomi vstupuje do boja o trh elektromobilov.

Čínsky technologický gigant Xiaomi vtrhol na trh elektromobilov s modelom SU7, ktorý sľubuje poraziť Teslu Model 3 vo viacerých aspektoch. Štandardná verzia SU7 sa bude v Číne predávať za 215 900 jüanov (27 615 eur), čo je citeľne menej ako cena Modelu 3, ktorá sa začína na 245 900 CNY. TASR o tom informuje na základe správ AFP a CNBC.

Generálny riaditeľ Xiaomi Lej Ťün uviedol, že SU7 porazila Model 3 vo viac ako 90 % špecifikácií. Jediné dve oblasti, v ktorých Tesla stále vedie, sú podľa Ťüna tie, v ktorých Xiaomi môže trvať 3 až 5 rokov, kým dobehne Teslu.

Zatiaľ len pre Čínu

Verzie Pro a Max však budú stáť viac: 245 900 CNY a 299 900 CNY. Zatiaľ sa všetky modely SU7 budú predávať iba v Číne.

Čítajte aj Prvý elektromobil Xiaomi naživo: Vyzerá skvele a už sa chystá do Európy

Dodávky SU7 sa začnú koncom apríla. Automobilka Xiaomi, v ktorej sú všetky „kľúčové" kroky plne automatizované, tvrdí, že dokáže vyrobiť jedno SU7 každých 76 sekúnd. Z vyhlásenia však nebolo jasné, či už je továreň plne funkčná.

Prvý elektromobil Xiaomi naživo Zdroj: Živě.cz

SU7 vstupuje na silný konkurenčný trh v Číne, kde firmy uvádzajú na trh množstvo nových modelov a znižujú ceny, aby získali väčší podiel na trhu. Model 3 od Tesly je v súčasnosti najpredávanejším elektromobilom v Číne v segmente sedanov s dojazdom najmenej 600 kilometrov a cenou pod 500 000 CNY.

Predaj tzv. nových energetických vozidiel, medzi ktoré patria aj hybridy, sa v Číne prudko zvýšil a predstavuje asi jednu tretinu z celkového predaja nových osobných automobilov. Čínske automobilky už prenikli aj na zahraničné trhy a Elon Musk ich v januári označil za „najkonkurencieschopnejšie automobilky na svete".

TIP na video: Elektromobil Xiaomi SU7 naživo:

Video sa načítava...

(1 EUR = 7,8182 CNY)

(TASR)