Denník N

Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom území

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ivan Korčok hovorí, že chce priamy kontakt s Maďarmi na Slovensku, pretože cielené útoky niektorých politikov o ňom vytvorili obraz protimaďarského politika, čo odmieta. Víťaz prvého kola prezidentských volieb vraví, že Maďarom teraz sľubujú všetko tí, ktorí pre nich dvadsať rokov nič neurobili. Ako prezident by však chcel spolupracovať aj s Robertom Ficom na posilnení južných regiónov.

S Ivanom Korčokom sme sa rozprávali deň pred prvým kolom volieb. To vyhral, a hoci sa mal stretnúť aj s predsedom Maďarskej aliancie Krisztiánom Forróom, nestalo sa tak. Forró podporil Petra Pellegriniho. Korčok však počas volebnej noci a opäť v stredu popoludní naznačil, že bude naďalej otvorený maďarským voličom.

V rozhovore sa dočítate:

  • či vie, čo mu vyčítajú Maďari na Slovensku;
  • čo si myslí o Benešových dekrétoch a kolektívnej vine;
  • ako chce urovnať svoje vzťahy s Maďarmi;
  • čo si myslí o dvojakom občianstve a menšinovom zákone;
  • či je súčasť politického folklóru, ak Viktor Orbán hovorí o Slovensku ako o odtrhnutom území.

Aké sú pre vás základné poznatky či poučenia z prvej časti kampane?

Mám dobrý pocit z toho, že sme urobili, čo sme si naplánovali. Boli to dve dôležité veci. V rámci možností sa nám podarilo čo najviac sa stretávať s ľuďmi. Prešli sme 50 miest vrátane juhu Slovenska. Tá druhá je, že som mal možnosť počúvať ľudí, počúvať od nich, čím žijú, čo ich trápi.

Myslím si, že sme dobre zadefinovali aj to, že si ľudia dnes uvedomujú, že prezidentské voľby sú o tom, či aj posledná moc v štáte pôjde do jedného mocenského tábora. Zdá sa mi, že to je najsilnejšie posolstvo, ktoré máme.

Váš protikandidát Peter Pellegrini hovoril, že ste sa konečne dostali von medzi ľudí. Zmenil sa váš pohľad na Slovensko?

Samozrejme, že sa nezmenil. Čo je pre mňa akoby nová situácia, je ten priamy kontakt s ľuďmi. Určite som ho nemal toľké roky, ako ho mal Peter Pellegrini, lebo som Slovensko zastupoval vo svete, ale to nepovažujem za hendikep. Ak niekto hovorí o tom, že som bol s ľuďmi málo, tak môžem povedať, že on bol s ľuďmi veľa, ale výsledok je veľmi chabý.

Boli ste aj v mestách, kde žijú Maďari. Máte o nich nové poznatky?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ivan Korčok

Prezidentské voľby 2024

Rozhovory

Viktor Orbán

Slovensko

Teraz najčítanejšie