Ako vybrať kombinovanú chladničku do bytu – 10 tipov pre rok 2024

0
Ako vybrať kombinovanú chladničku do bytu – 10 tipov pre rok 2024

28.3.2024 (SITA.sk) – Kombinované chladničky patria medzi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie typy chladničiek na trhu a niet sa čomu čudovať. Ponúkajú totiž širokú škálu výhod, vďaka ktorým vám uľahčia a spríjemnia život v kuchyni. Moderné kombinované chladničky sa pýšia elegantným dizajnom, ktorý zapadne do každej kuchyne a inovatívnymi funkciami, ktoré uspokoja aj tých najnáročnejších zákazníkov. Smart vychytávky súčasných kombinovaných chladničiek vám umožnia skladovať potraviny pri optimálnej teplote po dlhšiu dobu a zároveň vám pomôžu ušetriť energiu a peniaze. Okrem toho moderné chladničky s mrazničkou ponúkajú dobre premyslený vnútorný priestor s rôznymi variabilnými prvkami, aby ste v nich našli miesto pre všetky vaše potraviny.

Ak si neviete rady s výberom vašej novej kombinovanej chladničky, prezradíme vám 10 tipov, ktoré vám pomôžu vybrať chladničku s mrazničkou tak, aby spĺňala všetky vaše predstavy.

1. Vyberte si vhodný typ chladničky s mrazničkou

Pred kúpou je dobré si určiť správny typ kombinovanej chladničky, aby vám spotrebič čo najlepšie vyhovoval a zapasoval do vašej kuchyne.

Vybrať si môžete z 2 typov kombinovaných chladničiek:

Vstavané chladničky s mrazničkou
Voľne stojace chladničky s mrazničkou

Rozdiel medzi týmito dvoma typmi chladničiek s mrazničkou je najmä v spôsobe inštalácie. Ak preferujete spotrebič s jednoduchou inštaláciou zvoľte si voľne stojacu chladničku s mrazničkou. Výhodou voľne stojacich kombinovaných chladničiek je aj široká ponuka modelov na trhu a nižšia cena oproti vstavanej kombinovanej chladničke. Na druhej strane zabudovaná kombinovaná chladnička ponúka elegantný a moderný vzhľad, ktorý šetrí priestor a nenarúša celkový dizajn kuchyne. Nevýhodou je, že si vyžaduje odbornú inštaláciu a úpravu kuchynskej linky a má vyššiu cenu v porovnaní s voľne stojacim variantom.

Chladničku s mrazničkou si môžete do svojho bytu vybrať aj na základe farby. Na trhu prevládajú nerezové chladničky s mrazničkou, ktoré sa hodia do každej kuchyne. Na výber sú však aj retro chladničky s mrazničkou typické svojím výrazným dizajnom. Ak si vyberiete bielu alebo čiernu kombinovanú chladničku, môžete získať elegantný spotrebič, ktorý dokonale zapadne do štýlu vašej kuchyne a k ostatným spotrebičom.

2. Výber kombinovanej chladničky na základe umiestnenia mraziacej časti

Ak už ste si premysleli, kde v kuchyni sa bude vaša kombinovaná chladnička nachádzať a zvolili ste si vhodný variant, je čas sa pozrieť na vnútorné rozloženie kombinovanej chladničky. Na trhu nájdete 2 základné typy kombinovaných chladničiek, ktoré sa odlišujú spôsobom umiestnenia mraziacej časti.

Na základe umiestnenia mraziacej časti rozlišujeme tieto 2 typy kombinovaných chladničiek:

Chladnička s mrazničkou hore
Chladnička s mrazničkou dole

Záleží iba na vás, ktorý typ kombinovanej chladničky si vyberiete, v oboch prípadoch získate praktického pomocníka do kuchyne.

3. Výber kombinovanej chladničky do bytu podľa veľkosti

Výber kombinovanej chladničky do bytu podľa jej veľkosti je jedným z najdôležitejších parametrov, na ktoré by ste sa mali pri kúpe zamerať.

Na základe veľkosti môžeme kombinované chladničky rozdeliť na tieto typy:

Veľké kombinované chladničky (od 180 cm)
Malé kombinované chladničky (do 90 cm)

Malé chladničky s mrazničkou sú ideálne do menších domácností pretože nezaberajú veľa miesta. Sú dostupné ako voľne stojace varianty.

Ak však máte priestor vo vašom byte na veľkú kombinovanú chladničku skvelým riešením sú štýlové americké chladničky, ktoré ponúkajú skutočne veľký chladiaci a mraziaci priestor pre všetky vaše potraviny. Okrem štýlového a elegantného dizajnu chladničky, ktorý zaiste neprehliadnete, sa môžete tešiť aj na niekoľko smart funkcií, ktorými americké chladničky disponujú. Jednou zo skvelých funkcií je napríklad možnosť ovládania chladničky cez smartfón alebo tablet. Vďaka aplikácii vo vašom smartfóne máte lepší prehľad o stave vašej chladničky, a to dokonca aj vtedy, keď sa práve nachádzate v obchode.

4. Kombinovaná chladnička s mrazničkou – výber podľa objemu

Chladničky s mrazničkou môžu mať rôzny objem. To aký si zvolíte záleží najmä na tom, ako často nakupujete, či koľko osôb zdieľa jednu domácnosť.

Vo všeobecnosti platí, že na jedného člena v domácnosti je potrebné rátať s chladiacim objemom približne 70 litrov a mraziacim objemom 25 litrov.

Pre jednočlennú domácnosť postačí kombinovaná chladnička s objemom do 150 litrov. Dvojčlenné domácnosti si vystačia s objemom chladničky s mrazničkou okolo 200 litrov. Pre troj a štvorčlenné rodiny je výhodnejšie mať väčšiu chladničku s úžitkovým objemom viac ako 350 litrov.

5. Kombinovanú chladničku vyberajte podľa energetickej triedy

Preto, aby ste si vybrali úspornú chladničku s mrazničkou, sa pri kúpe zamerajte na informácie uvedené na energetickom štítku chladničky.

Na energetickom štítku chladničky s mrazničkou nájdete tieto informácie:

Energetická trieda spotrebiča od A po G – najúspornejšie chladničky s mrazničkou sú označené energetickou triedou A.
Ročná spotreba energie v kWh – úsporné kombinované chladničky majú ročnú spotrebu energie približne do 150 kWh.

Súčet objemov mraziacich a nemraziacich oddelení.Úroveň hluku spotrebiča v decibeloch (dB) – pomerne tiché kombinované chladničky majú mieru hlučnosti okolo 40 dB.

Je dobré si uvedomiť, že spotrebu energie chladničky ovplyvňujú aj iné faktory, ako je napríklad úžitkový objem, typ kompresora a rôzne funkcie chladničky.

6. Klimatická trieda

Klimatická trieda hovorí o tom v akom ideálnom prostredí by mala byť chladnička umiestnená. Tento parameter je dôležitý najmä preto, že ak chladničku umiestnite do iného prostredia ako je odporúčané, môže sa zvýšiť jej spotreba energie a znížiť jej chladiaci výkon.

Pre lepšiu predstavu uvádzame typ klimatickej triedy a odporúčaný teplotný rozsah okolitého prostredia:

Pre klimatickú triedu SN (subnormálne teploty) – vhodné prostredie +10 až +32 °C.Pre klimatickú triedu N (normálne teploty) – vhodné prostredie +16 až +32 °C.Pre klimatickú triedu ST (subtropické teploty) – vhodné prostredie +18 až +38 °C.Pre klimatickú triedu T (tropické teploty) – vhodné prostredie +18 až +43 °C.

7. Dôležitá je aj akumulačná doba

Akumulačná doba vám napovie aký dlhý čas zostanú potraviny v chladničke zmrazené a chladené v prípade výpadku prúdu. Odporúčame vyberať chladničku s mrazničkou s akumulačnou dobou aspoň 12 alebo 24 hodín.

8. Pri kúpe sa zamerajte na mraziaci výkon a výkon mrazenia

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide o ten istý parameter, ale nie je tomu tak. Mraziaci výkon hovorí o tom koľko kilogramov potravín je schopná mraznička zmraziť za 24 hodín. Pre kombinované chladničky sa väčšinou uvádza mraziaci výkon od 2 – 33 kg za 1 deň.

Výkon mrazenia hovorí o tom na akú teplotu dokáže mraznička potraviny zmraziť. Tento údaj sa dozviete na základe počtu hviezdičiek:

Počet hviezdičiek 1 (-6 °C) – odporúčaná dĺžka skladovania je v dňoch.
Počet hviezdičiek 2 (-12 °C) – odporúčaná dĺžka skladovania je v týždňoch.
Počet hviezdičiek 3 (-18 °C) – odporúčaná dĺžka skladovania je v mesiacoch.
Počet hviezdičiek 4 (-24 °C) – ideálne pre dlhodobé skladovanie.

9. Kombinovanú chladničku vyberajte podľa typu kompresora

Moderné kombinované chladničky majú jeden kompresor, ktorý je spoločný pre chladiacu aj mraziacu časť a dokáže si sám regulovať rýchlosť (invertorový kompresor). Takýto kompresor predlžuje chladničke životnosť, šetrí energiu a je tichý.

V prípade, že chcete kombinovanej chladničke nastavovať teplotu zvlášť pre mraziacu a zvlášť pre chladiacu časť, odporúčame vybrať si chladničku s kompresorom s dvoma okruhmi.

10. Doplnkové a smart funkcie

Moderné kombinované chladničky sú vybavené rôznymi inovatívnymi funkciami, vďaka ktorým sú schopné uchovávať potraviny dlhšie čerstvé. Niektoré funkcie chladničky môžu mať vplyv aj na spotrebu energie.

Funkcie, ktoré by rozhodne nemali chýbať vašej novej kombinovanej chladničke:

Funkcia No frost – táto funkcia šetrí spotrebu energie až o 10 % a zabraňuje vzniku námrazy.
Nulová zóna – v tejto zóne je chladnička schopná znížiť teplotu až na 0 °C a eliminovať tak množenie baktérií. Túto zónu využijete na uskladnenie potravín ktoré sa rýchlo kazia, ako sú napríklad mliečne výrobky, zelenina alebo ovocie.
Superchladenie – revolučná funkcia umožňuje rýchle ochladenie potravín v chladničke po tom, čo ste do nej vložili potravinu s vyššou teplotou. Táto funkcia minimalizuje riziko rýchleho rozmnožovania baktérii.
Technológia 6. zmysel – pomocou zabudovaných senzorov, ktoré monitorujú vnútornú a vonkajšiu teplotu, dokáže kombinovaná chladnička nastaviť optimálne chladenie pre zachovanie stabilných podmienok uskladnených potravín.
Režim Holiday – v prípade, že odchádzate na dovolenku nemusíte myslieť na uskladnené potraviny vo vašej kombinovanej chladničke. Chladnička vďaka tejto funkcii udržiava optimálnu teplotu (cca 12 – 15 °C) vo vnútorných priestoroch a zároveň šetrí elektrickú energiu.
Ovládanie na diaľku – pomocou mobilnej aplikácie môžete svoju smart kombinovanú chladničku ovládať z akéhokoľvek miesta, napríklad z práce alebo z obchodu, postačí vám k tomu len WiFi pripojenie.

Skvelou vychytávkou moderných kombinovaných chladničiek je aj zvuková signalizácia otvorených dverí. Chladnička vás upozorní no otvorené dvierka a zabráni tak znehodnoteniu uskladnených potravín v nej. Niektoré kombinované chladničky ponúkajú zabudovaný výdajník vody umiestnený na dverách chladničky. Ak si vyberiete americkú chladničku, niektoré modely majú k dispozícii integrovaný výrobník ľadu, vďaka ktorému si budete môcť vychutnávať vaše obľúbené chladené nápoje kedykoľvek si zmyslíte.

Dúfame, že vám naše tipy pomohli zorientovať sa na trhu kombinovaných chladničiek a uľahčia vám výber tej najvhodnejšej do vášho bytu. Prajeme vám veľa šťastia pri výbere!

Informačný servis

žiadne príspevky na zobrazenie