Kongres USA schválil predaj raketových systémov Poľsku
1 min. čítania
28.3.2024 16:12
1 min. čítania

Kongres USA schválil predaj raketových systémov Poľsku

Uložiť článok
Poľsko nakupuje americké raketové systémy v snahe posilniť svoju obranu a odstrašiť Rusko.

Kongres USA schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku. Štvrtok o tom informoval poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Kosiniak-Kamysz spresnil, že súčasťou dohody sú riadené strely JASSM-ER s plochou dráhou letu typu vzduch-zem s doletom takmer tisíc kilometrov, riadené strely AMRAAM typu vzduch-vzduch stredného dosahu a teplom navádzané rakety AIM-9 Sidewinder typu vzduch-vzduch s krátkym doletom.

„Je to veľmi dobrá správa pre našu armádu. Významne to posilní našu schopnosť odstrašiť nepriateľa a brániť sa," dodal poľský minister obrany prostredníctvom sociálnej platformy X.

Plánujú poskytnúť aj pôžičku

Poľsko nakupuje americké raketové systémy v snahe posilniť svoju obranu a odstrašiť Rusko. Ministerstvo zahraničných vecí USA v polovici marca odsúhlasilo predaj 821 kusov riadených striel JASSM-ER Poľsku v maximálnej hodnote 1,7 miliardy dolárov, 745 kusov riadených striel AIM-120C-8 AMRAAM za 1,7 miliardy dolárov a 232 rakiet AIM-9X Sidewinder Block II za 219 miliónov dolárov.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan okrem toho oznámil, že americký prezident Joe Biden plánuje Poľsku poskytnúť pôžičku na nákup amerických zbraní vo výške dvoch miliárd dolárov.

Sullivan dodal, že Biden Varšave ponúkol na predaj 96 útočných vrtuľníkov Apache. Americké ministerstvo zahraničných vecí ich predaj oficiálne schválilo ešte minulý rok.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Poľsko
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.