Microsoft a Sony sa „trasú“. Putin nariadil vývoj ruského PlayStation

Nenechajte si ujsť

Andrej Cvik
Andrej Cvik
Mám 23 rokov a moje 4 najobľúbenejšie veci na svete sú káva a moje dve mačky. A tá štvrtá je tajná.

Rusi vyvíjajú vlastnú hernú konzolu

Kvôli sankciám v dôsledku vojny na Ukrajine sa do Ruska nedostáva spotrebiteľská elektronika zo západu. Medzi ňou aj herné konzoly Sony PlayStation a Microsoft Xbox. Rusi majú preto začať vyvíjať svoju vlastnú hernú konzolu, obohatenú o množstvo herných titulov – vyvinutých v Rusku. Na tému upozornil portál RT.

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno nariadil vláde, aby začala skúmať možnosti vývoja a produkcie vlastných herných konzol. Poverení majú identifikovať podmienky pre zorganizovanie výroby ako statických, teda domácich konzol, tak aj prenosných handheldov. Putin tak spravil po stretnutí ohľadom socio-ekonomického vývoja Kaliningradskej oblasti. Správu zverejnil aj Kremlin na svojej oficiálnej stránke.

Putin dal vláde čas na organizáciu a vytvorenie akčného plánu do 15. júna 2024. Zodpovednosť za projekt ponesie ruský premiér Mikhail Mishustin.

 

Ako neskôr špecifikoval hovorca Kremlinu Dmitry Peskov, nariadenie ruského prezidenta na zváženie vývoja hernej konzoly vzniklo za účelom „vyvíjať domáci herný priemysel Ruska.“

Spoliehajú sa len na seba

Nebude to prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine v marci 2022, čo ruský priemysel začal hľadať domáce alternatívy. Virálne reakcie spôsobila aj ich vlastná alternatíva ku známemu reťazcu s rýchlym občerstvením McDonald’s, ktorý Rusi nahradili značkou Vkusno I Tochka.

Sankcie mali dopad aj na iné odvetvia priemyslu, ktoré musela krajina nahradiť vlastnou výrobou. Ruské herné konzoly nie sú prvým ani posledným príkladom takéhoto konania. Samotný hardvér sa má vyrábať priamo v Rusku. Pobeží na ňom softvér vytvorený domácimi vývojármi. Výsledkom bude systém stopercentne nezávislý od západu a natívny pre ruský trh.

Notebooky, procesory a už aj herné konzoly

Rusi po vojne vyvinuli napríklad svoj vlastný notebook so zastaraným čipom Baikal-M, založenom na archaickom 28-nanometrovom výrobnom procese. Výrobný priemysel a strojníctvo po odchode západných firiem ako Google, Apple, Microsoft, Intel a Nvidia začal byť taktiež závislý na dodávkach komponentov z Číny, ktorá na Rusko neuvalila sankcie a hospodársky naďalej spolupracuje s touto krajinou.

 

Uvidíme, do akej miery bude hardvér a softvér vyvíjaný priamo v Rusku. Teoreticky je taktiež možné, že vývojári budú stavať na open source systéme Linux, ako to bolo v prípade vyššie spomínaného notebooku.

Na projekte vývoja ruskej hernej konzoly bude vláda spolupracovať s Organizáciu pre vývoj videoherného priemyslu, skratkou RVI. Tá ešte vo februári predložila vláde 83-bodový program pre rozvoj herného segmentu v Rusku.

RVI má ambície vyvinúť vlastnú hernú konzolu už v rokoch 2026 až 2027.

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -